Gør kvinder i bestyrelser en forskel?

Kvinder i bestyrelser. Mange er enige om, at der er for få, men så ophører enigheden. Nogle hævder, at kvinder direkte skader bundlinien i virksomheder, mens anden forskning viser det stik modsatte. Og så er der dem, der kan påvise, at køn ikke spiller nogen rolle.

Stine Bosse er en af de højest placerede kvinder i det danske erhvervsliv. Hun er adm. dir. i Tryg og har en række bestyrelsesposter i store virksomheder og fonde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Det nyeste skud på stammen af forskningsprojekter om kvinder i bestyrelser er landet på mediernes skriveborde. Og i dag kan man i Politiken læse, at kvinder i bestyrelsen skader forretningen:

"Jo flere kvinder i bestyrelsen, jo flere røde tal på bundlinien," lyder det med henvisning til en undersøgelse blandt 1.939 amerikanske virksomheder fra University of Queensland, der begrunder konklusionen med, at kvinder på topposterne er en minoritet og føler et større pres for at bevise, at de er dygtige nok.

Derfor blander de sig mere i direktørens arbejde, hvilket i sidste ende resulterer i irritation og et dårligt samarbejdsklima mellem ledelsen og bestyrelsen i en virksomhed. Og det går ud over bundlinien.

Er det nu også rigtigt?

Nej, vurderer blandt andre professor Nina Smith fra Handelshøjskolen i Århus, der sammen med en række kollegaer har stillet spørgsmålet: Forbedrer kvinder i topledelse og bestyrelse danske virksomheders bundlinie? Undersøgelsens resultater viser, at:

"Virksomheder med kvinder i direktionen eller de øverste lag af ledelsen enten har klaret sig signifikant bedre end virksomheder uden kvinder, eller at der ikke er nogen forskel." Undersøgelsen inddrager omkring 2.300 af de største danske virksomheder målt ved årlig omsætning og dækker perioden 1992-2001.

Kvinder gør ingen forskel

Og så er der den forskning, der placerer sig midt imellem de to fløje. En ikke overrasket over de mange forskellige resultater:

"Det er nærmest umuligt at drage konklusioner ud fra den slags undersøgelser. En virksomheds succes afhænger af mange ting - hvorfor skulle virksomheder med flere kvinder i ledelsen klare sig bedre?"

Så vidt spørgsmålet om hvorvidt kvinder skaber plusser eller minusser på bundlinien.

Det kan umiddelbart se ud til, at der er frit valg på alle hylder, hvis man skal have et klart svar.