Gode tips: Sådan bliver du digital nomade

De professionelle online-redskaber, som mange sidder med i dagligdagen, kan bruges som springbræt til et arbejdsliv som digital nomade. Man bør dog gøre sig nogle centrale overvejelser, inden man køber flybilletten og tager af sted.

Martin Johansen driver en stribe mindre virksomheder - deriblandt marketingsfirmaet BGlobal. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

I dag er det slet ikke så usædvanligt at blive digital nomade, som det var for bare få år siden. Den varme del af jordkloden er fyldt med hotspot, hvor arbejdende folk fra hele verden har valgt at slå sig ned for at drive deres virksomhed og arbejdsliv under mildere himmelstrøg, end de kommer fra.

Der er også mange danskere iblandt dem. Nogle vælger det helt lange udlandsophold, andre vælger kortere ophold, men satser samtidig på et arbejdsliv, der går på tværs af grænser og dermed i sig selv åbner dørene for udlandseventyr af kortere og længere varighed.

En af sidstnævnte er Martin Johansen. Han har boet og rejst i udlandet, men er i dag atter under uddannelse i Danmark. Han læser erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet, og driver samtidig sin Tyskland-fokuserede marketingvirksomhed BGlobal. Han blogger tillige på internetsiden ivækst.dk om sine erfaringer – deriblandt om dem, der handler om tilværelsen som digital nomader.

Man skal tilpasse sig

Martin Johansen anbefaler, at man, inden man rejser ud, gør sig tanker om, hvordan man vil få det hele til at hænge sammen. Men overvejelserne må ikke tage overhånd. Man skal ikke lade planlægningsprocessen suge energi og motivation ud af processen – selv om det kan være grænseoverskridende at springe ud i det.

»Du kan ikke planlægge din tilværelse som digital nomade ned til mindste detalje; der altid vil være nogle ubekendte faktorer. Du vil med tiden finde ud af, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer – og har dermed mulighed for at tilpasse dig forholdene,« siger han.

Det er ikke ensbetydende med, at man skal have en blåøjet tilgang til planlægningen. Det er hverken sjovt eller holdbart at kaste sig ud i et eventyr, hvis der ikke er penge til flybilletter, ophold, mad og oplevelser. Derfor skal man have et klart bud på en vej til indtægt - og gerne lidt startkapital.

En opsparing er en god start

Samme råd kommer fra Mille Sjøgren, der er professionel speaker og blandt andet lever af at indtale reklamer og lydbøger. Hun har været på farten seks ud af de seneste syv år og mener også, at en opsparing er essentiel. Men den behøver ikke være stor.

»Det behøver ikke være meget. Måske 30.000 kroner, så man har noget at starte på. Derudover er det smart at bosætte sig et sted, hvor udgifterne er lave - for eksempel i Portugal eller Thailand. Dermed er kravet til ens indtjening også lavere,« siger hun.

Der er endnu et element, som Martin Johansen anbefaler, at man ikke undervurderer. Det er det sociale.

»Der er mange fordele ved at rejse alene, da du kun skal tage hensyn til dine egne lyster, behov og prioriteter. Den store ulempe er, at det kan blive en smule ensomt, og man kan føle sig alene i verden, hvis man ikke har den store sociale kontakt med andre mennesker,« lyder det fra ham.

Derfor anbefaler han, at man rejser med en ven eller kæreste, og at man tager til steder, hvor der allerede findes et nomademiljø. Ikke kun af hensyn til det sociale, men  fordi man også kan være heldig at få faglig sparring fra ligesindede.