»God ledelse skal trænes hver dag«

Skatteyderne skal have mest muligt for pengene. Det udfordrer alle niveauer af ledelse i det offentlige, siger stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg Andersen.

Stefan Birkebjerg Andersen, Odense Kommunes administrative topchef – er med til at udvikle ledelsesdogmerne. PR-foto
Læs mere
Fold sammen

God ledelse er ikke nogen »guds given ting«. Det er noget, som skal trænes. Det offentlige er under stor forandring i disse år, og vi skal se meget mere på effektiviteten i vores organisation.

Sådan lyder det fra Stefan Birkebjerg Andersen, der er stadsdirektør i Odense Kommune. En offentlig virksomhed med 14.000 ansatte. Stefan Birkebjerg er en af de offentlige topchefer, som er med i projektet med de nye dogmer for dansk ledelse. Han lægger ikke skjul på, at han tror, at de bliver meget brugbare i kommunerne.

»Det helt afgørende er, at god ledelse er noget, man skal øve sig i hver eneste dag. For os handler det om, at vi skal til at fokusere meget mere på effekten af det, vi laver. Vi skal se vores virksomhed udefra og ind og ikke omvendt. Uanset om det drejer sig om et plejehjem, en skole eller en vej, der skal repareres, så gælder det om, at skatteyderne skal have mest muligt for pengene. Det udfordrer alle niveauer af ledelse i det offentlige, og det skal vi kunne klare,« siger Stefan Birkebjerg Andersen.

Kan lære af hinanden

I lighed med de øvrige deltagere i projektet lægger han vægt på, at man forsøger at finde en fællesnævner for ledelse i det private og det offentlige. Stefan Birkebjerg Andersen er en af dem, som har været topchef i begge sektorer, og han mener, at det er meget, de kan lære af hinanden.

»Topledelse offentligt og privat har meget med hinanden at gøre. I en kommune har man en politisk valgt bestyrelse. Medlemmerne af den er i bund og grund valgt, fordi de synes noget forskelligt om tingen. Samtidig har vi at gøre med nogle meget komplekse problemer. Hertil kommer, at der er en stor bevågenhed om os. Det at være bevidst om, hvordan man som topledelse befinder sig mellem en demokratisk valgt ledelse og den brede offentlighed, er noget af det, som det private kan lære fra os,« siger Stefan Birkebjerg Andersen.

»Omvendt arbejder de private virksomheder i et smallere målfelt, der er meget mere tydeligt for den enkelte. Generelt har de private virksomheder et talent for at skabe enkelthed i deres målsætning. Det er den vej, vi skal forsøge at gå, og det skal vi motivere medarbejderne til,« siger Stefan Birkebjerg Andersen.