»God ledelse kræver passion«

Michael Almer, personalechef i Novozymes, giver sit bud på vigtige lederegenskaber i 2015.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er det vigtigste for dig ledelsesmæssigt i 2015?

For mig handler ledelse om at få den organisation, som man er ansvarlig for, til at yde sit ypperste. Det handler i mindre grad om at fokusere på sig selv. Det vil sige, at en leder skal have øjnene stift rettet på netop dette. Det gør han eller hun ved at gå forrest og ved ikke at stille sig tilfreds med det bestående i en konstant stræben efter noget bedre. Det kræver en udbredt grad af tillid til ens medarbejdere, og at man gør sig berettiget til deres tillid. Derudover er samarbejde selvfølgelig også vigtigt, for tingene kommer først, når vi rækker ud til andre. Alt det kræver passion, for intet bliver skabt uden passion.

Hvilke ændringer ser du i forhold til tidligere?

De vigtigste ledelsesmæssige temaer er gamle dyder. Jeg ser dog en øget nødvendighed af, at ledere undgår tvetydighed og skaber klarhed i en verden fuld af usikkerhed, tvivl og kompleksitet. Samtidig vokser kravene til ledere generelt. Ledere bliver hele tiden målt og vejet, og det betyder, at man skal gøre sig umage i forhold til at håndtere de forskellige ledelsesopgaver.

Er du enig i, at en leder fungerer mere som coach og facilitator end tidligere?

Det er jeg helt enig i. Når ledelse for mig handler og om at få det bedste frem i de medarbejdere, man er ansvarlig for, er det vigtigt, at man som chef kan spille på flere forskellige tangenter. Coach og facilitator er en af de vigtigste tangenter, man kan spille på. Vi har hos Novozymes set, at dette giver fremragende resultater.