Gnavere angriber biler

Har der været en gnaver i din bil? Flere og flere gnavere går løs på bilerne. Særligt bestanden af mink er vokset kraftigt gennem de sidste år, og det har øget problemet.

Flere og flere gnavere - især mink, går løs på bilerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
»Jeg troede, det var en aprilsnar, da værkstedet fortalte, at jeg havde haft husdyr i min bil,« siger Henrik Elb fra Hjørring, der i tre uger i foråret måtte undvære sin nye Volkswagen, fordi en mår eller mink havde gnavet en vandslange over.

Og han er langtfra den eneste med det problem, skriver 24timer.

Siden april har alene det lokale VW-værksted i Nordjylland haft 50 lignende reparationer.

»Det har aldrig været så vildt før. Tidligere så vi aldrig sådanne skader i det omfang,« siger værkstedschef John Samuel, der endte med at sende en regning på knap 1.000 kroner til Henrik Elb, fordi garantien ikke dækker dyreangreb.

»I sidste uge havde vi to reparationer, hvor en mår, mus eller mink havde spist af slangerne,« fortæller John Samuel, der ikke har nogen forklaring på, hvorfor gnavere pludselig kaster sig over landets biler - ud over at bestanden er øget. Ifølge Danmarks Miljøundersøgelser er der sluppet så mange mink ud i naturen, at bestanden er femdoblet på 15 år, mens måren er søgt ind i byerne.

Det sker, hvis bilen holder stille i et par dage

Bilistorganisationen FDM fører ikke statistik over dyrenes ødelæggelser, men teknisk konsulent Rainer Bambino har også hørt om bilister, der er blevet angrebet af dyr.

»Det sker, hvis bilen holder stille i et par dage. Dyrene vil gerne ligge et sted, som er lunt og tørt,« fortæller han.

Den tyske bilistorganisation ADAC anslår, at op mod 16.000 værkstedsbesøg årligt i Tyskland skyldes, at en mår er gået amok i motorrummet i en bil. Det sker ifølge tyske biologer, hvis der er duftspor fra et andet dyr. Så vil det markere sig og ødelægger området.

Kilde: 24timer