Globale boligpriser i usikker fremgang

Efter store fald i boligpriserne i hovedparten af verdens lande under finanskrisen i 2008 og 2009, melder flere og flere lande om stigende boligpriser. Men boligopsvinget er skrøbeligt.

Efter store fald i boligpriserne, er de globalt - svagt - på vej op igen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina, Singapore og mange andre asiatiske lande melder om nye rekordpriser kvartal efter kvartal. Vores nordiske nabolande har ligeledes det højeste prisniveau nogen sinde. Og for nylig viste statistikken fra bl.a. Frankrig og Canada, at boligpriserne nu overgår niveauet før finanskrisen. Selv om der fortsat er store prisfald i en del europæiske lande, er hovedtrenden, at det går bedre på det globale boligmarked. Realkredit Danmark har analyseret 20 boligmarkeder verden over for Berlingske Nyhedsmagasin, og Realkredit­instituttets cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, vurderer, at man kan tale om et skrøbeligt globalt boligopsving. “Det går bedre, end det har gjort længe, men billedet er blandet, og det kan hurtigt vende. I Europa stikker udviklingen i vidt forskellige retninger, men det er bemærkelsesværdigt, at flere lande sætter nye prisrekorder. I USA er der spæde tegn på en vending, og i Asien går det frem de fleste steder,” siger han.

Stigende optimisme

Realkredit Danmark har bl.a. undersøgt prisstigningerne siden finanskrisens bund, og i knap halvdelen af de 20 lande er priserne steget med over 10 procent. Det skyldes en blanding af rekordlave renter, bedre vækstudsigter og stigende optimisme. Kun i fire af de 20 lande – Irland, Spanien, Japan og Thailand – falder priserne fortsat, uden at der er tegn på en vending. Derudover falder priserne på flere østeuropæiske markeder, som Realkredit Danmark ikke har vurderet. Økonomer over hele verden er rygende uenige om holdbarheden af de seneste kvartalers prishop i mange asiatiske og europæiske lande, herunder Danmark. Mange frygter, at vi vil opleve nye prisfald på de fleste markeder, når renten stiger. Samtidig er der mange steder skepsis over holdbarheden af det høje prisniveau – bl.a. i mange af de lande, der nu sætter nye prisrekorder. “De fleste boligmarkeder har fået det gradvis bedre i år, og udsigterne svinger meget fra land til land. Flere steder er der dog en ikke ubetydelig risiko for nye prisfald og dermed en negativ effekt på væksten,” siger direktør i OECD’s økonomiske departement, Jørgen Elmeskov. Han henviser til, at boligpriserne har stor betydning for det private forbrug. Derudover har udviklingen i boligpriserne en direkte effekt på aktiviteten i byggebranchen, som igen påvirker den økonomiske vækst. Læs om udviklingen i boligpriserne verden over i en specialrapport i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 10. december.