Glemsomme Frank

Tidligere direktør i Vestjysk Bank Frank Kristensen har problemer med at huske, hvad han foretog sig i 2008.

MJMSOLO - -Arkiv- Se Ritzau Vestjysk Bank: Eksdirektør får 10, mio kr med sig - NY. Bankdirektør for Vestjysk Bank Frank Kristensen Fold sammen
Læs mere

Finanstilsynet har netop politianmeldt Vestjysk Bank og tidligere direktør Frank Kristensen. Grov kursmanipulation lyder anklagen. Det kan ende med en millionbøde til Vestjysk Bank og fængselsstraf til Frank Kristensen. Ifølge sigtelsen har Vestjysk Bank med Frank Kristensen i direktørstolen i september 2008 indgået en aftale med Sparekassen Himmerland om gensidig aktiekøb, der skulle holde aktiekurserne kunstigt oppe. I den efterfølgende periode købte Vestjysk Bank aktier i Sparekassen Himmerland for omkring 1,1 millioner kroner.

»Jeg kan ikke kommentere det, for jeg har ikke erindring tilbage til 2008. Beløbsstørrelsen er jo heller ikke voldsom stor, så det ...,« sagde Frank Kristensen i gårsdagens udgave af Berlingske Business.

Frank Kristensen blev fyret i september 2012. Med sig fik han et gyldent håndtryk på over ti millioner kroner. Efter fyringen fik han hård kritik med på vejen fra den daværende, nu afdøde, bestyrelsesformand Carsten Andersen, der blandt andet sagde »det er kraftedeme dårlig ledelse«, og beklagede meget, at banken var kontraktmæssigt bundet til at give Frank Kristensen et gyldent håndtryk i forbindelse med fyringen.

Det var tilfældigheder, der gjorde, at Frank Kristensen havnede som bankboss. Det lå ikke i karriereplanen, da han læste nationaløkonomi på Københavns Universitet. Han fik et studenterjob i Privatbanken, og først der blev han for alvor interesseret i bankverdenen. Det var også i Privatbanken, han fik job, da han havde afsluttet sine studier på Københavns Universitet. Efter et par fusioner blev Privatbanken til Nordea, og Frank Kristensen blev hængende, til han i 1987 fik tilbud om at blive underdirektør i Grønlandsbanken. Hustruen Birthe var klar på at tage af sted, og de besluttede sig for at flytte til Grønland.

Det var meningen, de skulle blive i fem år, men familien trivedes, og de endte med, at der gik 12 år, før familien Kristensen igen vendte næsen mod Danmark. I løbet af de 12 år nåede Frank Kristensen at stige i graderne og blive direktør i Grønlandsbanken. Samtidig havde han et tæt samarbejde med både Hjemmestyret og ministerierne i Danmark.

Frank Kristensen var også hjernen bag fusionen mellem Grønlandsbanken og Nuna Bank. Det blev dog langt fra hans sidste fusion.

I 1999 blev Frank Kristensen direktør i den Lemvig-baserede Nordvestbank, og familien rykkede langt væk fra deres tidligere danske base i Tølløse. I dag er der heller ikke meget sjællandsk tilbage at spore i Frank Kristensens dialekt.

I 2002 var den første fusion på plads for Frank Kristensens nye arbejdsplads. Nordvestbank og Vestjysk Bank slog pjalterne sammen, og i 2004 fusionerede Vestjysk Bank med Grønlandsbanken, som Vestjysk Banks direktør jo kendte indefra.

Direktøren kunne tilsyneladende ikke få nok af fusioner, så i 2008 blev tre banker til én. Vestjysk Bank overtog Bonusbankens aktiviteter. Samme dag blev indstillingen til fusion mellem Ringkjøbing Bank og Vestjysk Bank offentliggjort.

Den mellemstore bank var dermed midt i en voldsom ekspansion, da verden med rekordfart røg ind i finanskrisen. Krisen ramte også Vestjysk Bank, som havde havde fået mange dårligdomme med fra de fusionerede banker.

Frank Kristensen har aldrig lagt skjul på, at den manglende bankuddannelse både er hans største styrke og hans største svaghed.

»Jeg er kommet ind i bankverdenen udefra, jeg er generalist, og derfor har jeg brug for at have folk omkring mig, der kan bankhåndværket,« lød det i 2011 fra bankdirektøren.

Men hvad han ikke har i bankuddannelse, har han i handlekraft, har den nære samarbejdspartner Jacob Brogaard fortalt til Erhvervsbladet. Den tidligere koncerndirektør og kredithaj i Danske Bank kender Frank Kristensen usædvanligt godt. Han var nemlig formand for Grønlandsbanken, mens Frank Kristensen var direktør.

»Når udfordringerne viser sig, så går han frisk til dem. Han er meget nysgerrig over for det ukendte, og så kan han være ganske underholdende,« lød det i 2009 fra Jacob Brogaard.