Glem ikke bordplanen i storrumskontoret

Ugens dilemma: Lederen skal tage medarbejderne med på råd, når det nye storrumskontor har konsekvenser for arbejdet.

Akivfoto fra Iris.
Læs mere
Fold sammen

En måned efter flytning til et nyt storrumskontor kan lederen i en virksomhed konstatere, at hans medarbejdere er blevet mindre effektive i de nye omgivelser. I sidste uges dilemma, der har været bragt på business.dk, skal afdelingslederen Peter derfor finde ud af, om han skal ændre den fysiske indretning, slå koldt vand i blodet eller gå i dialog med medarbejderne om indretningen.

»Forandringer kan skabe frustrationer, hvorimod fordelene ved det nye storrumskontor kan vise sig hen ad vejen, så Peter skal først og fremmest give det lidt mere tid og slå koldt vand i blodet. Hvis produktiviteten stadig halter efter yderligere en til to måneder, har han som leder et ansvar for at gøre noget,« siger arbejdsmiljøkonsulent Nanna Simone Jensen fra Lederne.

Der findes en række tiltag, som kan hjælpe med at få flere fordele end ulemper ved de åbne kontorlandskaber. Nanna Simone Jensen peger på, at man skal tænke nøje over indretning og placering af medarbejdere. Bordplanen skal så at sige give mening.

»Medarbejdere, der har brug for erfaringsudveksling, skal for eksempel sidde tæt på hinanden, og det er klogt at tænke over at placere medarbejdere, der gerne vil småsnakke, på afstand af de medarbejdere, som er følsomme over for lyd,« siger Nanna Simone Jensen.

Derudover kan det være praktisk med et eller flere mødelokaler, hvor man kan trække sig tilbage, når man har møder eller brug for ro.

»Men det allervigtigste for lederen er at stå i spidsen for at skabe en kultur, hvor medarbejdere og ledelse løbende har en dialog om deres arbejde og samarbejde i storrumskontoret,« siger Nanna Simone Jensen.

Man kan overveje, om der er brug for et sæt ”leveregler” om, hvordan man undgår at forstyrre hinanden unødigt.

»Det er blot vigtigt at undgå, at reglerne bliver firkantede og rigide. Der er ikke nogen gevinst i at sidde sammen, hvis man ikke må tale sammen,« siger arbejdsmiljøkonsulenten, der anbefaler en kombination af løsning et og tre.