Glem frygten for, hvad Jytte i marketing tænker om dig

Du skal ikke lade dig styre af, hvad du tror, andre tænker om dig. Frygten for social afvisning kan blive en af de største stopklodser for fremskridt i karrieren.

Frygten for afvisning hos kolleger og bekendte kan blive en stopklods for din karriere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Ursula Deja-Schnieder/Panthermedia/Ritzau-Scanpix

Du sidder til et strategimøde med ledelsen og får pludselig en idé til et genialt tiltag. Men som mødet skrider frem, bliver du mere og mere usikker på, om din idé nu er så genial igen. Mødet slutter, og du trøster dig selv med, at det var bedre at tie end at falde igennem foran ledelsen.

Din nervøsitet skyldes med stor sandsynlighed frygten for social afvisning. Det er en af de største karrierestopklodser og en frygt, jeg coacher hver anden til at overvinde, så de kan gøre større karrierefremskridt.

Det er vigtigt at pointere, at det er helt normalt at bekymre sig om, hvad andre tænker. Vi er sociale væsner med gamle hjerner, som er programmeret til overlevelse gennem social accept. Forskning viser, at dine følelser hjælper dig i den forbindelse. Da følelser forbundet med social misbilligelse som skam og forlegenhed er effektive virkemidler til at gøre os mere venlige, empatiske og lære af tidligere fejl. Når vi fejler, får vores følelser på den måde os til at tage hensyn, rette ind og forbedre os, hvilket jo er positivt nok.

Det farlige sikre spil

Udfordringen opstår, når du helt undgår situationer, hvor du fejler, føler og lærer i din karriere. Som når du begynder at spille mere og mere sikkert. Tager de nemme opgaver, hvor du ved, du kan leve op til forventningerne. Ikke får delt din video på LinkedIn, fordi du frygter en kritisk reaktion. Når du opgiver dit standpunkt, efter din kollega udfordrer dig lidt. Eller når du ikke går efter en forfremmelse, fordi du tvivler på, om ​​andre synes, du er kvalificeret nok. Det er lige præcis i de situationer, at frygten forhindrer dig i at udleve dit potentiale og realisere dine ønsker.

»hvorfor pokker er det vigtigt, hvad Jytte fra marketing, som du arbejdede sammen med for fem år siden, tænker om dit jobskifte«


Når jeg coacher andre i at overvinde frygten for, hvad andre tænker, så beder jeg dem altid om at identificere, hvem de »andre« er? Jeg bliver stadig overrasket over, at »andre« sjældent er specifikke personer eller står vedkommende nært. Nej, dem vi søger social accept og anerkendelse fra udgør oftest en stor grå masse bestående af perifere bekendte, nuværende eller tidligere kolleger og »venner« på sociale medier.

Du sætter derfor dig selv på en svær, for ikke at sige umulig, opgave. For hvordan kan du nogensinde leve op til både modstridende og uklare forventninger hos en stor grå masse? Og hvorfor pokker er det vigtigt, hvad Jytte fra marketing, som du arbejdede sammen med for fem år siden, tænker om dit jobskifte?

Fra jeg var syv år, gik jeg regelmæssigt til reklame- og teaterauditions. Inden jeg skulle på, hviskede min farmor altid i mit øre: »Husk, det er bedre at blive bemærket end overset.« Jeg var ikke ret god til at synge, men jeg opvejede det ved at sige noget sjovt eller gøre det modsatte af de andre. Jeg lærte derfor tidligt, at jeg blev belønnet ved at skille mig ud.

Nu tænker du sikkert, at det er fint nok at skille sig positivt ud, men at det bestemt ikke belønner sig at skille sig negativt ud eller at fejle. Men psykologiske studier viser, at vi generelt overvurderer, hvor hårdt andre dømmer os. Vi tror, andre er langt mere kritiske, når vi fejler, end hvad der rent faktisk er tilfældet. Derudover så fordobler vores fejl sandsynligheden for succes, da fejl fordrer læring, som fordrer succes. Så hvorfor frygte at fejle og spilde tiden og din mentale kapacitet på at bekymre dig om, hvad andre tænker. Brug i stedet tiden på at tænke over, hvilken forskel du vil gøre for andre, hvem du ville kunne inspirere, og hvordan du kan bringe værdi.

Så meget fylder du altså heller ikke

For dit netværk sidder altså ikke og venter på dit næste karrieretræk eller din nye LinkedIn-opdatering. De fleste mennesker har rigeligt at se til med deres eget liv. Desuden bruger mange selv tiden på at sidde og bekymre sig om, hvad du mon tænker om dem.

Dit fokus på, hvad andre tænker, leder dig kun længere og længere væk fra dine egne ønsker, overbevisninger og værdier. Indtil du en dag har tabt dig selv, fordi du er blevet komplet ydrestyret og spiller hovedpersonen i andres liv uden at være det. Fokuser i stedet på at spille hovedpersonen i den karriere, du har en reel chance for at lykkes med. Din egen.

Sarah Hammeken arbejder som selvstændig coach og mentaltræner. Hun er ICF certificeret master coach med en master i psykologi og ledelse. Tidligere har hun arbejdet som konsulent og projektleder hos større globale virksomheder.