Glem frygt og fordomme, når du ansætter

En medarbejder med ledelseserfaring kan blive guld værd på arbejdspladsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan en tidligere leder affinde sig med at være medarbejder uden licens til at træffe de overordnede beslutninger? Det spørgsmål tumler Hanne fra sidste uges ledelsesdilemma med.

Se dilemmaet her:

Hanne er daglig leder af et voksenpædagogisk tilbud og søger en ny pædagog til institutionen. En af de mest spændende ansøgninger i bunken kommer fra en kandidat, der sidder i en lederstilling, og Hanne er blevet frarådet at ansætte en tidligere leder som almindelig pædagog.

Anne Nørskov Hellesøe, der er job- og karrierekonsulent hos Lederne, kender udmærket problemstillingen:

- Mange bliver mistænksomme, når ledere søger ”nedad”. Det kan opfattes som en trussel – måske bliver vedkommende en konkurrent i stedet for en medarbejder. Men der kan være mange gode grunde til, at folk ønsker et job med mindre ansvar, forklarer Anne Nørskov Hellesøe.

Job- og karrierekonsulenten møder i sit arbejde for eksempel tidligere ledere, der efter et langt karriereforløb med lederstillinger ønsker at vende tilbage til deres oprindelige faglighed. Det kunne sagtens være tilfældet i det aktuelle dilemma.

- Jeg vil opfordre Hanne til at kalde kandidaten ind til en jobsamtale. Ved samtalen skal Hanne spørge grundigt ind til ansøgerens motivation for at søge en stilling på et andet niveau. Hun skal være nysgerrig og mærke efter, om der kan opbygges en tillidsfuld relation, siger Anne Nørskov Hellesøe, der dermed anbefaler løsning nr. to.

Der findes eksempler på, at ledere får et stort udbytte ud af at ansætte tidligere ledere som medarbejdere, forklarer Anne Nørskov Hellesøe:

- En leder kan få en ekstra bonus ved at ansætte en tidligere leder. Hvis der opstår kemi og tillid, kan man få en erfaren sparringspartner med i købet. Det handler dybest set om at slippe frygt og fordomme og i stedet fokusere på, hvilke muligheder og potentiale, der ligger i at ansætte kandidaten.