Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Glem alt om den perfekte karrierekvinde, der både når at være direktør, have bestyrelsesposter og samtidig står på TV og smører den rigtige og gode madpakke til børnene. Hvis man vil til tops i erhvervslivet, er man nødt til at prioritere og vælge noget fra i privatlivet.
Sådan lyder det fra Stine Bosse. Hun er oprindeligt uddannet jurist og har selv prøvet den slidsomme vej til toppen, hvor hun endte som chef for forsikringskoncernen Tryg A/S. I dag er hun professionelt bestyrelsesmedlem.
Hun mener, at der skal flere kvinder i de danske bestyrelser, men understreger, at det er helt afgørende, at kvinderne kæmper hundrede procent for sagen. Der må drosles ned på fritidslivet og familien.
»Hvis man har børn, skal man selvfølgelig være der for dem, men hele livet er et spørgsmål om valg og tilvalg. Det er noget vrøvl, hvis man tror, man kan nå det hele med både krævende karriere og familieliv. Man må se i øjnene, at hvis man vælger et arbejde, som kræver mange timer, er der mulighed for at købe sig til hjælp i hjemmet,« siger Stine Bosse.
»Hvis man virkelig vil det, er man nødt til at være dedikeret og brænde for det. Det betyder, at man skal turde at aflevere sine børn og have dem mange timer i institution. Man skal stille krav til børneinstitutionerne om, at de skal være et rart sted at være,« siger Stine Bosse.
Mere end uddannelse
Hun er ikke foruroliget over, at der er en del flere mænd end kvinder på de danske bestyrelsesuddannelser. Hun er selv involveret i Bestyrelsesakademiet, der er et samarbejde mellem advokatfirmaet Plesner og Københavns Universitet.
På akademiets uddannelser er mellem 25 og 30 procent af deltagerne kvinder. De tal er Stine Bosse godt tilfreds med, og hun mener, at de er udtryk for, at der er kvindelige kandidater til bestyrelsesposterne i de danske virksomheder.
»Men man må ikke tro, at man bare kan uddanne sig til en bestyrelsespost. En bestyrelsesuddannelse kan være god til at blive klog på bestyrelsesarbejdet, og hvilket ansvar man har. Men det er en supplerende undervisning. Jeg vil meget advare imod, at man siger, at nu er jeg midt i karrieren, og nu vil jeg gerne have en bestyrelsespost, og derfor tager jeg en uddannelse. Sådan hænger det ikke sammen,« siger Stine Bosse, der mener, at der er to veje til at komme i gang med bestyrelsesarbejdet.
»Man kan have haft et job tæt på bestyrelsen med direktions- eller strategiarbejde og have samarbejdet med direktøren og bestyrelsen. Desuden er der den naturlige vej med, at man selv har været direktør,« siger Stine Bosse.