Giv gerne orlov – men lav plan for videndeling

En dygtig medarbejders orlov kan være en kærkommen lejlighed til at styrke resten af teamet.

Klaus beder om et års orlov, da han og familien har besluttet sig for at rykke teltpælene op for at tage på jordomrejse. (Foto: Iris) Fold sammen
Læs mere
Foto: altanaka

Teamlederen Mette var i sidste uges dilemma i tvivl om, hun skulle bevillige orlov til sin medarbejder Klaus. Klaus er en nøglemedarbejder, som sidder inde med specialviden og kompetencer, der er afgørende for kvaliteten af teamets arbejde. Mette er imidlertid bange for, at han vil forlade arbejdspladsen permanent, hvis hun ikke imødekommer ønsket.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen mener ikke, at lederen reelt set har et valg, hvis hun gerne vil beholde sin dygtige medarbejder.

- Hvis medarbejderen sammen med sin familie har truffet beslutning om at søge orlov i et år for at tage på jordomrejse, vil medarbejderen uden tvivl opsige sin stilling, hvis ikke orloven bevilliges. Når Klaus anmodning om orlov bliver imødekommet, vil han tænke positivt om sin arbejdsplads og være interesseret i at overlevere på en god måde, siger Flemming Andersen, som derfor peger på løsning nummer 2.

Han understreger, at længerevarende orlov kræver en god og grundig overlevering af opgaver.

- Mette skal bede Klaus om at lave en liste over de områder, hvor han mener, at hans faglighed og specialviden er helt unik. Her skal han også vurdere, hvem der vil have glæde af den viden, blandt andet med udgangspunkt i, hvem der typisk opsøger viden hos ham. Derefter skal han i samarbejde med Mette lave en plan for videndeling, så det sikres, at hans specialviden bliver i afdelingen, mens han er ude at rejse, siger Flemming Andersen.

Han mener, at Mette også skal se Klaus’ orlov som en anledning til at styrke resten af teamet og gøre det mindre sårbart, i tilfælde af at Klaus i fremtiden forlader arbejdspladsen helt.

- Teamet kan blive fagligt opgraderet, og andre medarbejdere kan komme til at ”shine,” fordi de får mulighed for arbejde med mere komplicerede opgaver i Klaus’ fravær, påpeger ledelsesrådgiveren.