Gentleman klar til omstridt toppost

Der er lagt op til et stilskifte, når 59-årige Thomas Thune Andersen til sommer overtager formandsposten i DONG Energy.

Thomas Thune Andersen afløser Fritz Schur som DONGs nye bestyrelsesformand i løbet af sommeren. Fritiden bliver gerne brugt på jagt eller vandreture i naturen. Foto: Christian Als/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En konsensussøgende og rund formand med gentleman-manerer, dyb faglig indsigt og et stort internationalt netværk.

Det er, hvad DONG Energys nye og gamle ejere, danske politikere, kunder og offentligheden i det hele taget kan se frem til med udnævnelsen af Thomas Thune Andersen som ny formand for det stormombruste energiselskab.

I hvert fald hvis man spørger de venligtstemte medlemmer af hans netværk, der er rykket ud for at give deres beskrivelse af den tidligere skibsreder og administrerende direktør for Maersk Oil.

Efter to år med dramatiske cheffyringer, udskiftninger i bestyrelsen, fejlsatsninger i milliardklassen på gasmarkedet, folkeligt oprør og politisk kaos i kølvandet på salg af en femtedel af aktierne til Goldman Sachs og senest en ualmindelig langstrakt proces om udnævnelsen af en ny bestyrelsesformand er der lagt op til stilskifte i toppen af DONG.

Dramaet og den flamboyante stil vil blive afløst af diplomati og empati, lyder det fra de kilder, som Berlingske Business har talt med.

Både på det faglige og det personlige plan har Thomas Thune Andersen de kvalifikationer, der er nødvendige for at kunne skabe ro om DONG.

Selv lægger Thomas Thune Andersen ikke skjul på, at han godt er klar over, at der er forskellige holdninger hos de mange interessenter i DONG Energy.

»Spændende« er et ord, som 59-årige Thomas Thune Andersen diplomatisk bruger en del gange i sin telefonsamtale med Berlingske Business.

Det gælder også det, han betegner som den store diversitet med stor og bred erfaring og flere nationaliteter i såvel bestyrelsen som ledelsesgruppen i DONG.

For ham handler det om at forstå de forskellige prioriteter og få dem samlet under én fællesnævner. Ifølge den kommende bestyrelsesformand er det vigtigt med fælles, klare mål, og at man, når der er opnået enighed om målene, er hårdkogte og leverer det, der er enighed om.

Meget mere får man ikke ud af den 59-årige diplomatsøn i denne omgang. Han har talt med finansminister Bjarne Corydon (S) som repræsentant for DONGs hovedaktionær og fortalt ham, hvad han synes og står for, og hvad man skal gøre for at opnå resultater, fortæller han. Og det, han har sagt, er tilsyneladende faldet i god jord hos Corydon.

Både på det faglige og det personlige plan lyder Thomas Thune Andersen da også som en oplagt formandskandidat, selv om ingen iagttagere havde gættet på ham på forhånd.

Han er kompetent og ordentlig, positiv, ikke smart, men velovervejet og rolig, en stor diplomat, meget lyttende og god til at navigere blandt modstridende synspunkter og håndtere diskussioner, lyder skudsmålet for Thune Andernsen der i tre årtier fra 1979 og frem gjorde en imponerende karriere i A.P. Møller - Mærsk, inden han i 2009 reelt blev fyret fra rederikoncernen.

Siden har Thomas Thune Andersen, der også betegnes som en sand gentleman, observant over for sine medmennesker og »den opmærksomme vært eller bordherre«, udnyttet sit internationale netværk, ikke mindst i Storbritannien, til at opbygge en international bestyrelseskarriere, der er de færreste danske erhvervsfolk forundt.

Fagligt har han en tung ballast inden for olie- og gasindustrien og har også erfaring fra bestyrelsen i et selskab, der på mange punkter minder om DONG, nemlig Scottish & Southern Energy, som blandt andet ejer vindmølleparker sammen med DONG Energy i Storbritannien.

På et punkt sniger der sig dog en tøven ind i stemmen på de kilder, Berlingske Business har talt med, nemlig når man beder om en vurdering af, hvordan diplomaten og gentlemanen Thomas Thune Andersen vil klare at skulle overtage øretævernes holdeplads nummer ét i dansk erhvervsliv anno 2014.

Thomas Thune Andersen er nok kendt i erhvervskredse, ikke mindst uden for Danmark, og har erfaring som både direktør og bestyrelsesformand i store virksomheder, men han har endnu ikke prøvet at indtage en så eksponeret post som formandsposten i DONG. Forventningen er, at han vil gå godt i spænd med både DONGs politiske ejere, den nye medejer Goldman Sachs og DONGs topchef Henrik Poulsen, og at han vil formå at få udstukket en linje, som alle vil følge.

Forventningen er også, at hans diplomatiske evner og empati vil komme ham til gavn, når han skal navigere mellem de mange interessenter i DONG. Men når hvedebrødsdagene er ovre, må tiden vise, om Thomas Thune Andersen bliver en succes.

Thomas Thune Andersen kan selv gøre meget for at blive en succes, men der er ingen tvivl om, at han får brug for hjælp. Eller som én kilde beskriver det: Hvis man fra politisk hold og fra investorernes side ønsker, at Thomas Thune Andersen skal blive en succes, er der stor sandsynlighed for, at han bliver det.

Først skal han dog lige tiltræde. Det sker i løbet af sommeren, når han udtræder af Scottish & Southern Energys bestyrelse.