Gennembrud mod skaldethed?

Vink farvel til et liv som hårløs. En britisk virksomhed mener at have fundet kuren mod skaldethed, simpelthen ved at klone de resterende hår til en fuld manke.

En britisk virksomhed mener at have fundet løsningen mod skaldethed: de kloner de hår, du har tilbage. Desværre går der mindst fem år, før teknikken er klar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Føler du dig lidt tynd på toppen? Så er der godt nyt. En britisk virksomhed hævder, den har udviklet en teknik, der kan sikre mænd og kvinder som kæmper med skaldethed en fuld manke.

Teknikken, der oversat lyder det mundrette navn ”follikelcelle implantation” er allerede blevet testet på en række forsøgspersoner og har vist opmuntrende, positive resultater, skriver Times Online.

Virksomheden bag, Intercytex, bliver hyldet for deres banebrydende teknik og har desuden modtaget knapt 18 millioner kroner i støtte i offentlige bevillinger til forskningen.

Fem år før det er her
Praktisk set fungerer den nye teknik ved at man tager hårceller fra nakken, som oftest er det område, hvor håret fortsætter med at vokse, selvom det er på retræte fra resten af hovedet.

Cellerne klones derefter via en specielt udviklet teknik, og de nye celler injiceres til resten af hovedbunden, hvor de stimulerer hårsækkene til at danne nye hår.

Skulle man være interesseret i at få hårpragten tilbage ved hjælp af den nye teknik skal man dog ruste sig med tålmodighed. Intercytex regner med at der stadig går fem år før teknikken er klar til brug på det kommercielle marked, og selv når den kommer, skal man ruste sig med tålmodighed inden hårpragten atter strutter.

Det kan nemlig kræve op til 1.000 af de små injektioner af hårceller før de bare pletter er væk.

Ifølge Times Online er den nye teknik alligevel langt hurtigere og behageligere end de nuværende hårtransplantationer som blandt andet popgiganten Elton John og Italiens premierminister Silvio Berlusconi benytter sig af.

Ikke prissat endnu
Nyheden om den nye teknik vakte også stor begejstring, da den blev præsenteret på en konference for kirurger med speciale i hårtransplantationer i Rom, skriver Times Online.

”De muligheder som denne research antyder, er virkelig positive og der er grund til at være begejstret. Vi har ventet længe på en løsning som den her, der tager fat på problemet med at skaffe en kilde til nye hår, i stedet for i dag, hvor vi blot kan rykke rundt på eksisterende hår,” siger Connor Kiely, en irsk hår-kirurg.

Den nye teknik er i dag i fase to af sine forsøg, og mangler endnu en række forsøg inden den er klar til at lette livet for ufrivilligt skaldede mennesker over hele verden, ligesom der endnu ikke er nogle bud på, hvad det kommer til at koste af få hår på hovedet igen.

I dag koster en hårtransplantation alt mellem 25.000 kroner og 70.000 kroner. Og ifølge Times Online rammer skaldethed 40 procent af alle mænd over 50 år.