Fyrværkere smidt ud af forsvaret

En række fyrværkerileverandører er blevet hjemløse, efter at forsvaret ikke har fornyet deres lejekontrakter på Flyvestation Tirstrup ved Århus.

Læs mere
Fold sammen
Efter fyrværkeriulykken i Seest ved Kolding er det blevet svært for de danske fyrværkerileverandører at finde egnede oplagspladser til deres eksplosionsfarlige varer. Det kan tvinge dem til at oprette kostbare lagre i udlandet, hvor kravene til opbevaring af krudt ikke er så stramme som i Danmark, skriver Dagbladet Børsen.

En håndfuld fyrværkerileverandører, der har haft oplagspladser på Flyvestation Tirstrup ved Århus, er blevet hjemløse, fordi Forsvarets Bygnings- og Etablissementtjeneste ikke har fornyet de etårige kontrakter, som de har haft siden 2006.

De hjemløse virksomheder er H.C. Andersen, Importa, P. Weiling, Brightstar Fireworks, Dansk Fyrværkeri Import og MPP.

Carl Gustav Jespersen, der er advokat for de hjemløse fyrværkerileverandører, siger, at problemet er alvorligt.

- Det handler om 80 ton rent eksplosivt materiale, siger advokaten, som har skrevet til forsvarsminister Søren Gade (V) i et forsøg på at finde en mindelig løsning.

Forsvaret har tilbudt branchen et alternativ i et gammelt søminedepot i Droby ved Ebeltoft. Men depotet opfylder ikke reglerne for at oplagre fyrværkeri, siger Fyrværkeribranchens direktør, Karsten Nielsen.

Branchen beder nu om et rimeligt fraflytningsvarsel. Lige nu er der ifølge Karsten Nielsen kun et alternativ, nemlig at flytte til Tyskland.

/ritzau/