Fyrer gravide fordi det er billigt

På trods af flere års fokus fyrer virksomheder i stadig stor stil gravide kvinder alene af den grund, at kvinden er gravid. Det skyldes ifølge de to fagforeninger, at de godtgørelser, som virksomhederne skal betale for at fyre en gravid, er for lave.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
"Det kan betale sig at fyre gravide på barselsorlov, fordi virksomheder kan spare både lønudgifter og de ulemper en ansat på barsel medfører," siger Mette Lykkegaard, der er advokat og chef for den juridiske afdeling i Kristelig Fagbevægelse, til nyhederne.tv2.dk.

Tal fra HK og Kristelig Fagbevægelse viser således, at antallet af sager, der har været en tur i retten, ikke er blevet færre siden 2004.

Sender et forkert signal

Lykkegaard bliver bakket op af Jeanette Robetjé Hahneman, der er juridisk konsulent i fagforeningen HK:

"Vi har været i medierne så mange gange og fortælle, at virksomheder ikke må fyre en kvinde, bare fordi hun er gravid, så jeg kan ikke komme i tanke om andet end, at størrelsen på godtgørelsen må være for lav til at virke afskrækkende," siger hun.

Ifølge Mette Lykkegaard lyder en typisk godtgørelse på mellem 6_12 måneders løn. Godtgørelsen ender dog oftere i den lave ende end i den høje, og det sender et forkert signal, mener hun:

"Et højere bødeniveau vil have en præventiv effekt og give et klart signal om, at man altså ikke må fyre gravide kvinder, bare fordi de er gravide," siger hun til nyhederne.tv2.dk.

Halvdelen af de fyrede var gravide

Tendensen til at fyre gravide har ellers siden den økonomiske optur været nedadgående, men nu har den økonomiske krise også sat ind i Danmark, og det betyder igen flere fyringer af gravide:

"Der har været en periode, hvor vi ikke har haft så mange sager, fordi der har været mangel på arbejdskraft, men nu når virksomhederne skal fyre ansatte, er det de gravide, der ryger først. Jeg har en sag, hvor en stor virksomhed netop har været igennem en fyringsrunde _ over halvdelen af de ansatte, der blev prikket, var gravide," siger Jeanette Robetjé Hahneman.

Spekulerer i at fyre gravide

Hahneman mener, at virksomhederne ligefrem spekulerer i, hvornår det bedst kan betale sig at fyre en gravid. Det skyldes bestemmelser i funktionærloven, siger hun:

"Gravide er en hurtig besparelse, for hvis en arbejdsgiver først opsiger en kvinde i den periode, hvor hun er på barselsdagpenge fra det offentlige, skal virksomheden ikke betale kvinden løn i opsigelsesperioden _ de skal kun betale godtgørelse."

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).