Fyrer chefen den rigtige?

Den økonomiske krise gør ondt. Arbejdsløsheden stiger og Dansk Industri vurderer, at små 200 danskere vil miste deres job hver dag i løbet af 2009. Det stiller store krav til lederne om at vælge, hvem der skal fyres.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Siden nytår er 150 dagligt blevet fyret, og brancheorganisationen Dansk Industri spår, at tendensen fortsætter, og at tallet vil stige til små 200 i løbet af året. Dansk erhvervsliv er røget ind i en voldsom nedtur, der især har ramt bygge- og anlægsbranchen, hvor der i løbet af et halvt år er blevet fyret mellem 14.000 og 15.000 timelønnede medarbejdere og funktionærer, viser analyser fra Dansk Industri.

Det betyder, at arbejdsløsheden i branchen er fordoblet til godt seks procent siden sommerferien, og det betyder desværre, at vi kan se frem til endnu flere fyringsrunder.

Udfordringen for mange chefer i 2009, bliver derfor at beslutte, hvilke medarbejdere, der skal ud.

Det er emnet for Ugens Dilemma fra Ledernes Hovedorganisation, hvor et ledelsesproblem bliver diskuteret hver uge. Her er dilemmaet, at en it-chef skal vælge en medarbejder ud, der skal siges op.

I Ugens Dilemma kan du overveje, hvad du ville gøre, hvis du var chef. Du kan deltage i afstemningen, og du har mulighed for at kommentere emnet og de løsningsforslag, som bringes herunder. Næste uge kan du på Business.dk og i Business Karriere læse, hvad andre læsere mener om spørgsmålet.

Ugens Dilemma
Du er it-chef i en mellemstor virksomhed, som har haft dalende ordretilgang, og alle afdelinger er blevet pålagt at spare på lønomkostningerne. For dig betyder det sandsynligvis, at du skal afskedige én af dine seks medarbejdere.

Du har svært ved at vælge, hvem du vil give fyresedlen, men ser umiddelbart tre muligheder: Enten fyrer du Elsebeth, som er cand.it, udviklingskonsulent og meget dygtig, men som har svært ved at arbejde sammen med andre. Eller du fyrer Michael, som har været supporter hos jer i fem måneder, og som i øvrigt leverer en stabil indsats. Tredje mulighed er at afskedige Erik, som ligeledes er supporter, men oppe i årene og den, der har de »smalleste« kompetencer. Du skal have truffet din beslutning i nærmeste fremtid, men er i tvivl om, hvem du skal vælge.

Business.dk forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er:

- i strid med gældende lovgivning
- racistiske eller injurierende
- skrevet i en grov tone
- udleverer personlige oplysninger

Ved at kommentere accepterer du, at Business.dk herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i Berlingske Tidende, på www.business.dk eller andre platforme og medier, som drives af Det Berlingske Officin.