Frygt for fyring kalder på handling

KLUMME: Går man som leder rundt og er bekymret for at miste sit job, gælder det blandt andet om at pleje sit netværk, opdatere sit CV og synliggøre de resultater, man opnår.

Vibeke Skytte, direktør, Lederne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig deltog jeg i en konference, hvor jeg – som det heldigvis ofte sker i den slags sammenhænge – kom til at tale med en række ledere fra forskellige brancher, ledelsesniveauer og aldersklasser.

Noget af det, som slog mig, da jeg tog hjem fra konferencen, var, hvordan flere uafhængigt af hinanden havde talt om risikoen for ufrivilligt at skulle stoppe i det nuværende lederjob.

I takt med at det forventede opsving i økonomien lader vente på sig, og i takt med at der stadig ofte er triste nyheder i medierne om virksomhedslukninger og store fyringsrunder, er mange ledere tydeligvis bekymrede for at miste deres job.

Ifølge en undersøgelse, Lederne offentliggjorde i marts baseret på svar fra 1.781 ledere, er ti procent af lederne i Danmark »i høj grad« eller »i meget høj grad« bekymrede for at blive ledig. Og 17 procent af lederne erklærer sig i samme undersøgelse »mere« eller »meget mere« bekymrede for en fyreseddel nu, end de var for et år siden.

Med de positive briller på kan man selvfølgelig vælge at glæde sig over, at majoriteten af ledere i undersøgelsen ikke ligger søvnløse af frygt for at miste jobbet. En overvægt af de adspurgte er enten mindre ledighedsbekymrede end for et år siden eller bekymrede på omtrent samme niveau som i 2015.

Men når jeg reflekterer over dels de historier, jeg hører fra de ledere, jeg møder til konferencer og i andre sammenhænge, dels svarene i en undersøgelse som den førnævnte, er det, som står tilbage, indtrykket af mange lederes fyringsfrygt.

Den gode nyhed er, at man kan og bør tage action på bekymringen. Det kan selvsagt være svært for den enkelte leder at gøre så pokkers meget ved verdensøkonomien og alle de ydre faktorer, som i øvrigt påvirker virksomhedernes økonomiske situation og konkurrenceevne.

Men ud over at passe sit job så godt og samvittighedsfuldt som muligt er der en række rent karrieremæssige redskaber, man bør tage frem fra værktøjskassen, hvis frygten for ledighed er kommet snigende.

Grundlæggende handler det om at være så velforberedt som muligt, hvis bekymringen for en fyreseddel skulle blive til virkelighed. Det omfatter blandt andet, at man løbende opdaterer sit CV og sin LinkedIn-profil.

Jeg hører ofte den fejlagtige opfattelse, at et CV kun tages frem fra gemmerne på hjemme-PCen og støves af, når man søger job. Mit råd er, at man løbende – for eksempel, når man får nye ansvarsområder, tager kurser og uddannelser eller forfiner sprogkundskaber – skal ajourføre sit CV såvel som sin LinkedIn-profil.

Det samme gælder netværk. Det nytter ikke noget at begynde at pleje og opdyrke netværk den dag, opsigelsen lander på skrivebordet. Et godt netværk kræver opmærksomhed og tilstedeværelse også i de perioder af joblivet, hvor man ikke som sådan har brug for de øvrige netværksdeltagere til at hjælpe med at åbne døre til nye jobmuligheder.

Og endelig handler det rigtigt meget om synlighed. En af de bedste kure mod at blive opsagt er evnen til at gøre opmærksom på sig selv og de ting, man udretter. Det betyder ikke, man hver dag på jobbet skal rende rundt og råbe »Se mig, se mig«. Men som leder skal man sørge for at være synlig internt i virksomheden og udadtil i relation til kunder, samarbejdspartnere og netværk.

Det gælder simpelthen om at synliggøre de resultater, man opnår, og den værdi, man skaber for virksomheden. Det kan godt være, det ikke kan afbøde en fyring. Men det kan betyde, at man står så meget stærkere og er bedre forberedt, hvis det sker.