Frivilligt arbejde gør dig lykkelig på jobbet

Lægger du kræfter i frivilligt arbejde i din fritid, er der store chancer for, at du føler større velvære på din arbejdsplads.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tjanser som natteravn for unge, miniput-træning og spejderlejre kan gøre samvittigheden så ren, at det smitter af og gør din følelse af at være lykkelig på dit almindelige arbejde, endnu større. I hvert fald viser en undersøgelse fra Konstanz Universitet i Tyskland, at folk, der arbejder frivilligt i fritiden, har det ekstra godt på deres job dagen efter deres frivillige indsats, skriver Videnskab.dk.

For ildsjælene giver det frivillige arbejde nemlig en følelse af at mestre noget, flere sociale relationer og adspredelse fra deres almindelige arbejde, som de i det hele taget oplever større velvære ved.

I alt 105 personer, som arbejdede frivilligt 6-7 timer om ugen, indgik i undersøgelsen. Det frivillige arbejde spændte over alt fra kirkelige sysler til arbejde som brandmænd og redningsfolk, og respondenterne har i undersøgelsen igennem to uger skullet svare på, hvordan de havde det om aftenen, inden de gik i seng, og så igen dagen efter, når den almindelige arbejdsdag sluttede. Og her var det altså tydeligt, at det frivillige arbejde har en positiv effekt på oplevelsen af at være på arbejde dagen efter.

Tanker væk fra jobbet

Ud over at få succesfølelsen af at være i stand til at mestre de opgaver, det frivillige arbejde stiller, giver det frivillige arbejde en vigtig adspredelse fra dagligdagsjobbet. Samtidig gør det frivillige arbejde den enkelte bedre i stand til at lytte til andre dagen efter. De gavnlige effekter gælder også for de, der har strabadserende opgaver.

»De positive sammenhænge, som vi fandt i denne undersøgelse, støtter tanken om, at selv krævende og stressende beskæftigelser i fritiden, som for eksempel frivilligt arbejde i brand- og redningstjenester, kan have positive psykologiske effekter, og medføre fordele på arbejdspladsen,« siger Eva Mojza, en af forskerne, som står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.