Frihed, frygt og forandringer: Gør dig klar til fremtidens arbejdsliv

Efter årtier med ro, rutiner og forudsigelighed tegner fremtidens arbejdsmarked helt anderledes. De unge har andre forudsætninger og krav – og det vil både give mere frihed og frygt.

Unges krav til fremtiden indeholder både en social krise og en optimisme. Social krise, fordi der vil være vindere og tabere – men måske ikke lige dem, du regner med. Og vi vil se en social transformation af vores hverdag og samfund, som vi kender det i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Thomas Oswald/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Fremtidens arbejdsliv byder på en masse ny og hidtil uset frihed, men også en masse usikkerhed, frygt og ufattelig mange forandringer mentalt, socialt og økonomisk. Dette er i hvert fald sandheden for mange af os lidt ældre generationer. Hvis jeg skal beskrive fremtiden med tre ord vil det være mere:

  • Frihed.
  • Frygt.
  • Forandringer.

Ikke alle trives med frihed, frygt og forandringer i livet. Det rimer i hvertfald slet ikke på ro, rutiner og forudsigelighed. Jeg voksede op med flextid, og dermed kunne jeg vælge, hvornår jeg mødte ind på kontoret – men ind på kontoret ... det skulle jeg komme, for ellers var man jo ikke rigtigt på arbejde, vel.

Kan du huske dengang, at hvis man så folk på gaden mellem kl. 9 og 16, så var det enten, fordi de var arbejdsløse, studerende eller havde et job, der f.eks. var levering af pakker etc.?

Tidligere tænkte man »Hvorfor er hun ikke på arbejde?«, når man så nogen handle i Brugsen kl. ti om formiddagen. Men i dag er fitnesscentre, cafeer og supermarkeder fulde af mennesker også om formiddagen, fordi teknologien har gjort det muligt at arbejde, når du vil, og fra hvor du vil. Vi er gået fra at arbejde i markerne til at arbejde på fabrikker til at være på et kontor til at arbejde hjemmefra – eller fra hvor som helst. Det er en teknologisk revolution, og den stopper ikke der. Men kan vores »mindset« følge med?

»Ikke alle trives med frihed, frygt og forandringer i livet.«


Forleden holdt jeg et foredrag for danske frisører, fordi de gerne ville vide mere om, hvordan næste generation af medarbejdere tænker.

Som en af frisørmestrene udtalte: »Man kan ikke SMS'e, hvis man er syg – man skal ringe«.

Vi, der er chefer/arbejder med de yngre i dag, bliver voldsomt udfordret på den måde, vi tænker er en rigtig måde at være på på arbejdsmarkedet. De unge er vokset op i en helt anden tid, de har en anden type forældre, end vi havde, med et social mediepres, vi ikke havde, og med et helt andet mentalt pres, end da vi var unge.

Arbejdet er for de yngre generationer en livsstil mere end en karriere. Center for Ungdomsforskning lavede en undersøgelse blandt danske unge, og især de yngste havde otte kriterier for jobvalg:

1. At jeg kan udvikle mig og få nye udfordringer.

2. At der er et godt sammenhold blandt kollegerne.

3. At arbejdet er meningsfuldt.

4. At det er godt betalt.

5. At arbejdet ikke er for stressende.

6. At der er lille risiko for at blive arbejdsløs.

7. At jeg får meget fritid.

8. At arbejdet giver høj prestige.

Hvad tænker du, når du læser de unges forventninger til et arbejdsliv? Kan du blive inspireret af de unge i dit eget livsdesign? Har de fat i noget?

Fremtiden indeholder både en social krise og en optimisme. Social krise, fordi der vil være vindere og tabere – men måske ikke lige dem, du regner med. Og vi vil se en techno-optimisme, der muligvis får os til at gradbøje etik, en udtalt magt og økonomisk ulighed samt en komplet social transformation af vores hverdag og samfund, som vi kender det i dag.

Overordnet er der en stigende optimisme og en overbevisning, især blandt unge, om, at videnskab og teknologi sandsynligvis vil skabe innovation, som kan forbedre vores livskvalitet og redde verden.

Vi står foran primært to udfordringer i forhold til at være på forkant med teknologien. Vi ser konstant, hvordan vores lovgivning er langsommere end den teknologiske udvikling – og det er farligt. Og så skal vi sørge for, at alle kommer med ind i fremtiden.

Danmark har klaret store udfordringer før, og vi klarer også denne. Men kun hvis vi udviser rettidig omhu. Selv om forandringerne ikke bare sker over natten, kan Danmark let sakke bagud.