Fremtidens medarbejdere: De forkælede

Efterfølgerne til den berømte Generation X er begyndt at strømme ud på de danske arbejdspladser, og det vil ikke gå stille for sig.

“Jeg har fået nok af Generation Y,” skrev Bernard Salt, en af Australiens mest kendte erhvervskonsulenter, for et år siden i avisen The Australian. Han fortsatte et par linjer nede:

“Sandheden er, at jeg er rimelig misundelig på Generation Y. De er bare i starten af 20’erne, og det samlede erhvervsliv er allerede utroligt optaget af, om de har det godt med deres arbejde. Føler I jer værdsatte, Generation Y? Er der nogen, der er slemme ved jer, Generation Y? Betaler vi jer nok, Generation Y? Skal jeg hente en pude til jer, Generation Y?”

Bernard Salts ironiske kommentar er hverken den første eller sidste stikpille, der bliver affyret mod Generation Y, for generationen har været omtalt og ombejlet lige siden, betegnelsen Generation Y blev lanceret i en leder i det amerikanske magasin AD Age i august 1993. Generation Y blev ved denne lejlighed defineret som årgangene 1981-1995, men siden er adskillige alternative definitioner kommet til – gående helt tilbage til 1976 og helt frem til 2000. Nogle foretrækker dog kort og godt at mene, at Generation Y er dem under 30 år.

Under alle omstændigheder er den forholdsvis lille Generation Y i disse år på vej ind på arbejdsmarkedet, mens de store årgange er på vej ud. Der vil altså blive brug for hver eneste arbejdsduelige Generation Y’er, og det forklarer i sig selv en del af hypen omkring dem.

Som arbejdsstyrke er Generation Y først og fremmest kendetegnet ved to ting. De er for det første enormt ressourcestærke, både økonomisk, uddannelsesmæssigt og kompetencemæssigt. Generation Y’s samlede kompetenceniveau er simpelthen second to none. For det andet er generationens holdning til det at arbejde væsensforskellig fra tidligere generationer. Det mener i hvert fald Morten Heuing, administrerende direktør i rekrutteringsvirksomheden Stepstone.

“De er jo opvokset med enorm fokus på dem, med de finansielle ressourcer til at opfylde deres ønsker og med adgang til al den information, de vil. Det vil sige, at de er forkælede og fulde af forventninger – men ikke altid indstillet på at trække læsset. Vi oplever for eksempel – og det er ikke noget, der bare sker en enkelt gang om året – at unge kandidater helt ned til 20-års alderen siger, de gerne vil have en lederrolle inden for et fag, som de slet ikke har prøvet at arbejde i,” siger han.

Steen Hildebrandt, professor fra Handelshøjskolen i Århus, mener, at nutidens ledere bør stoppe op og grundigt overveje, hvordan de vil håndtere Generation Y. “Vil man bevæge sig ind i fremtiden primært udstyret med fortidens svar, eller vil man være åben; det er for mig at se en vældig ledelsesudfordring. Enten tager man imod den nye generation med det udgangspunkt, at man er åben og nysgerrig og klar til at droppe den klassiske autoritet. Eller også får man en helvedes masse problemer for at sige det rent ud.”

Læs mere om Generation Y i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 7. december