Fremtidens globale topledere er samlet på CBS

54 elitestuderende fra henholdsvis Danmark, USA og Hong Kong er i øjeblikket samlet på CBS, hvor de gennemfører første del af udvekslings- og talentprogrammet GLOBE.

De seks deltagere af i alt 54 studerende og deltagere i GLOBE-programmet fra blandt andet USA, Danmark og Hong Kong har fuld fart på studierne og måske allerede karrieren. Fra venstre er det Christian Koudahl Bach, Sofie Bonde Holt, Wong Hun (Hong Kong), Sophie Jacobson (USA), Luke Nehan (USA) og Jakob Fredsgaard Simonsen. Fotos: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De hører til blandt de absolut dygtigste studerende i hver deres lande, og de skal uddannes til for alvor at have det store globale udsyn. De deltager i talent- og udvekslingsprogrammet GLOBE og skal over det næste halvandet år først være et halvt år i Danmark, derefter i Hong Kong og til sidst USA.

Om en række år vil flere af dem helt givet have indtaget nogle af topposterne i de store danske og udenlandske koncerner.

GLOBE står for Global Learning Opportunities in Business Education og er en elitebacheloruddannelse, der er stablet på benene i et samarbejde mellem CBS, Chinese University i Hong Kong og Kenan-Flagler Business School, der er en del af universitetet i Norh Carolina,USA.

GLOBE-programmet starter på CBS og har i alt 54 studerende, der i øjeblikket suger viden til sig på den københavnske læreanstalt. De 18 er danskere og udlændinge fra CBS, og den øvrige flok er fra henholdsvis Hong Kong og USA.

Det er også de tre universiteter, der samarbejder om uddannelsen, og Martin Jes Iversen fra CBS, der er lektor og ansvarlig for den danske del af programmet, understreger, at hele idéen er at give de studerende endnu stærkere kort på hånden til at kunne arbejde internationalt.

Han lægger vægt på, at de mange studerende følges ad som et hold rundt i verden i 18 måneder. Det er meget mere givtigt for den enkelte end de internationale udvekslingsprogrammer, som universiteterne normalt arbejder med. I de programmer tager den enkelte selv af sted til et universitet i måske England eller USA et halvt eller helt år.

Strengt hierarki og uformel tone

»Med deltagelse i GLOBE bliver der sået nogle frø hos de enkelte, der er meget mere og andet, end det de ville få ud af et udvekslingsprogram. Det er et tilbud, vi har til nogle af vores bedst kvalificerede studerende. De får et helt særligt læringsforløb, hvor de får erfaringer fra tre forskellige kulturer,« siger Martin Jes Iversen, der fortsætter:

»Fordi de er sammen i så lang tid, får de også indgående venskaber og netværk, der virkelig kan hjælpe dem videre i karrieren.«

Han understreger, at de unge her i Danmark skal lære en studieform, der er meget præget af dialog og gruppearbejde. Der skal holdes oplæg, og eleverne er på fornavn med læreren. I Hong Kong er det de hårde fag med statistik, finans og økonomi, der er på dagsordenen.

Den uformelle tone her fra landet er afløst af et kraftigt hierarki, hvor man tiltaler professorerne med »Sir« og efternavn. Sidste stop er USA, hvor det er empirien og den verden, som virksomhedene befinder sig i, der er i fokus.

Martin Jes Iversen fremhæver, at de danske studerende ikke tager skade af at lære noget af den disciplinerede kinesiske form, men det er det amerikanske ophold, som er mest populært. Der er tale om et betalingsuniversitet, der tager undervisningen meget seriøst.

»Lærerne er meget dedikerede. Det er bestemt noget, vi kan lære noget af herhjemme. Der er nogle incitamentproblemer i det danske system, fordi man herhjemme kun kan gøre karriere som forsker og ikke som underviser,« siger Martin Jes Iversen.

Stor søgning til program

Det er de tre universiteter, der hver især selv fastsætter kriterierne for, hvem der kan komme ind på GLOBE-programmet.

Herhjemme skal de studerende i første omgang optages på Business International linjen på CBS. Det er den uddannelse herhjemme, der kræver det højeste gennemsnit fra gymnasiet.

180 studerende bliver optaget på Business International hvert år, og når de har overstået det første år, kan de søge ind på GLOBE. Det gør op mod 60 af dem, og på baggrund af karakter, profil og personlighed bliver en række af dem udvalgt.

Dansk sløvsind

Når de er færdige med programmet, kommer de tilbage på deres almindelige studie og færddiggør først en bachelorgrad. Herefter læser de fleste videre til at blive kandidat.

GLOBE-uddannelsen startede i 2007 og af dem, der i dag er blevet færdige arbejder halvdelen i udlandet. Martin Jes Iversen håber, at det tal kommer endnu højere op.

»Vi er rigtig glade for, at det er lykkedes at internationalisere vores uddannelser på den måde. Vi får nogle kandidater, der har globale kompetencer på meget højt niveau. Det er en meget nyttig investering på lang sigt,« siger Martin Jes Iversen.

Han håber, at danske virksomheder i stigende grad vil ansætte studerende, der kun har en bachelorgrad. Kun omkring syv pct. af de studerende får et arbejde som bachelor.

»Hvorfor skal de studerende tage to år oveni på den danske stats regning, når vi kan uddanne folk, der fra bachelorniveau er meget bedre. Der er et sløvsind i dansk erhvervsliv, der næsten udelukkede vil ansætte personer med en femårig uddannelse. Det er unødvendigt,« siger Martin Jes Iversen.

Klik dig igennem seks unge studerenes baggrund her