Fratrådte ansattes LinkedIn-opdateringer kostede 100.000 kr.

Nyt om arbejdsret: Byretten i Århus har for nylig dømt to fratrådte medarbejdere til at betale 100.000 kr. hver i konventionalbod til en tidligere arbejdsgiver. Opdateringer af personlige LinkedIn-profiler var konkret i strid med aftalte konkurrenceklausuler.

Mette Klingsten, advokat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reimar Juul
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to tidligere medarbejdere havde opsagt deres stillinger for at tiltræde hos en konkurrerende virksomhed efter udløbet af konkurrenceklausulerne, der var gældende i 12 måneder efter ophøret af ansættelsesforholdet.

Efter ophøret af ansættelsesforholdene, men mens konkurrenceklausulerne stadig var gældende, opdaterede de to medarbejdere deres personlige LinkedIn-profiler med oplysning om det kommende jobskifte. LinkedIn-opdateringerne indeholdt oplysninger om og et link til den nye arbejdsgiver.

Den tidligere arbejdsgiver anså opdateringerne som en tilsidesættelse af konkurrenceklausulerne, da mange af de tidligere medarbejderes LinkedIn-kontakter samtidigt var den tidligere arbejdsgivers kunder.

I dommen lagde byretten vægt på, at de to medarbejdere havde knyttet personlige relationer til en række personer i energibranchen i Europa, samt at begge medarbejdere var forbundet med sådanne personer på LinkedIn.

Byretten fastslog herefter, at LinkedIn-opdateringerne var udtryk for en målrettet kommunikation direkte fra medarbejderne til personer, som de havde opbygget en professionel relation til som led i deres arbejde for deres tidligere arbejdsgiver. Retten fandt, at denne handling var i strid med konkurrenceklausulerne.

Retten fastsatte konkret boden til 100.000 kr. til hver af de tidligere medarbejdere. Retten lagde til støtte for at nedsætte boden i forhold til det aftalte niveau vægt på, at medarbejderne havde fjernet opdateringerne efter henvendelse fra den tidligere arbejdsgiver.

Dommen viser, at en tidligere medarbejders adfærd på internetbaserede medier kan være i strid med en konkurrenceklausul.

En opdatering om en kommende ansættelse kan være i strid med en fratrådt medarbejders forpligtelser i henhold til en konkurrenceklausul, ligesom det kan være illoyalt, hvis den ansatte ikke er fratrådt.

Afgørelsen føjer sig til den lange liste af domme, som viser, at både ansatte og fratrådte medarbejdere skal udvise omtanke og sund fornuft, når de kommunikerer om arbejdsmæssige relationer på nettet.

Samtidig viser dommen også, at det ikke er muligt altid at støtte ret på størrelsen af en aftalt konventionalbod, men at domstolene ved fastsættelse af bod tager hensyn til samtlige foreliggende omstændigheder og ikke viger tilbage for at nedsætte boden.