Fra chefjurist til topchef i Sydbank

Karen Frøsig har fået den svære opgave at efterfølge legendariske Carsten Andersen på posten som topchef i landets fjerdestørste bank. Det giver sommerfugle i maven.

Foto: Nils Rosenvold
Egentlig lyder opgaven lige til. Karen Frøsig skal til juni overtage posten som administrerende direktør i Sydbank. Det er en af landets mere robuste banker, og hun kender den allerede ud og ind, da hun har været der i 16 år. De sidste to som kronprinsesse.
Alligevel er der god grund til at være nervøs, for hun skal afløse Carsten Andersen, som er gået hen og blevet lidt af en legende i den danske bankverden, og det kan give sommerfugle i maven:

»Vildt mange, der er overhovedet ikke ro i maven. Selvfølgelig tror jeg på, at jeg kan finde min stil, men at efterfølge en person som Carsten, det er da svært. Han har været så stor en personlighed, han har været her i mange år, han har fyldt så meget, at jeg virkelig føler, at der er et ansvar at leve op til. Det tager jeg meget alvorligt, men jeg er også sikker på, at jeg sagtens kan finde min plads. Det havde dog været lettere, hvis Carsten Andersen havde været lille og grå,« siger Karen Frøsig.

Selv er Karen Frøsig ingen flue på væggen. Hun taler engageret – og gerne mens hun fægter med armene. Desuden er hun en kvinde, som forstår at sige fra, og ved, hvordan hun foretrækker, at tingene skal være. Nogle vil nok kalde hende kontant, og er der noget galt, så kommer reaktionen med det samme, så problemerne får ikke lov til at ligge og ulme.

»Jeg skal selvfølgelig finde ud af, hvordan jeg med min person og mine evner fylder den stol ud, så jeg tror da på sigt, at man vil komme til at mærke nogle forandringer i banken,« fortæller Karen Frøsig.

Hun skynder sig dog at tilføje, at det ikke er tid til de store forandringer lige nu. Karen Frøsig blev for to år siden medlem af Sydbanks direktion, og har derfor selv været med til at sætte de overordnede linjer, så dem skal der ikke ændres på lige med det samme.

Med tasken i hånden


De første mange år hos Sydbank var Karen Frøsig chefjurist. Banken er kendt i Danmark for sine mange fusioner, og Karen Frøsig har spillet en aktiv rolle i flere af dem. Senest med BankTrelleborg, hvor kreditfolkene gjorde deres arbejde, mens hun selv bistod Carsten Andersen i de vigtige forhandlinger en hektisk weekend i januar 2008, hvor banken skulle reddes.

»Jeg har været af sted sammen med Carsten. Ud med tasken i hånden og lægge planen. Selv om vi kører samme model, så må vi hele tiden justere forhandlingsteknik. Der sker jo ting, man ikke regner med i et sådan forløb. Der sad jeg så sammen med Carsten og selvfølgelig den øvrige direktion i førerbunkeren,« beretter Karen Frøsig.

Karrieren begyndte ellers som advokatfuldmægtig og advokat efter studietiden i Århus. Der gik dog ikke mange år, før hun tog springet over i den finansielle sektor, hvor hun siden har været. Først hos Privatbanken, så hos Topdanmark. Begge dele i København, hvor hun havde mødt sin mand, Karsten Steen Jensen, der også er advokat.

»Hver gang jeg foreslog mange af de store klienter, hvordan de kunne gøre tingene, så var der altid noget med, at det er politisk, og det kan vi ikke, og så tænkte jeg sikke noget pjat. Det vil jeg da gerne prøve at se inde fra, og så er jeg aldrig kommet ud igen,« fortæller Karen Frøsig om sit farvel til rollen som advokat.

Hjem til Jylland


Som mor til en lille dreng og gravid med den næste valgte familien i 1994 at flytte til Jylland. Det faldt fint sammen med Topdanmarks køb af Aktivbanken. Her fik Karen Frøsig ansvaret for den juridiske afdeling, og da 90er-krisen knækkede banken, og Sydbank overtog den, stod hun på vejen til den stilling, hun snart skal overtage.

Privat bor Karen Frøsig i Bramming sammen med sin familie. I fritiden vil hun rigtig gerne en tur ud med sin hest, men det er der sjældent tid til, så ofte må det blive ved tanken.