Fra aktiehandler til bankdirektør

Chefen for Danmarks næststørste børsmægler bliver direktør for svensk storbank i Luxembourg.

En af de helt store succeshistorier i den danske finansverden er aktiehuset Enskilda, som den svenske storbank SEB etablerede i København i 1997.

Dengang var markedsandelen et stort set rundt nul, men i første halvdel af 2009 sad SEB Enskilda ifølge Fondsbørsens officielle tal på 7,6 pct. af den samlede danske aktiehandel, foran Nordea og kun overgået af Danske Bank, på trods af at SEB Enskilda udelukkende handler aktier for professionelle investorer.

Ankermanden bag væksten de seneste ti år er Peter Kubicki, der i 1999 blev udnævnt til aktiechef, og for nogle år siden også blev chef for SEBs ganske store valuta- og obligationshandel i København.

Fremgangen er nu blevet belønnet med en udnævnelse til adm. direktør for SEB S.A., storbankens datterbank i Luxembourg, der har aktiver for godt 17 milliarder kr., 220 medarbejdere, og filialer i blandt andet Polen, Spanien, Schweiz og Singapore.

»Rent karrieremæssigt og ikke mindst ledelsesmæssigt synes jeg det er et spændende trin op. Jeg bliver ansvarlig for en selvstændig bank, og kommer med i den globale ledelse for SEB Wealth Management,« siger Peter Kubicki.

Den 45-årige Peter Kubicki har studeret erhvervsøkonomi i fødebyen Ålborg, og kom i 1989 til Coco Securities, der var et børsmæglerselskab under det daværende Københavns Handelsbank. Lige siden har han handlet med aktier, men skal altså nu til at beskæftige sig med kreditgivning, private banking og alle de andre funktioner, der er i en almindelig bank.

Peter Kubicki afløses som aktiechef for SEB Enskilda i København af den 43-årige Erik Schødt, som blev ansat i september 2006, men har en længere fortid i Enskilda. Den A.P. Møller-uddannede Schødt blev i begyndelsen af 1990erne shippinganalytiker i investeringsbanken Alfred Berg i København og siden Oslo, og blev i 1996 headhuntet til Enskilda i Oslo. Året efter kom han til Enskilda i London, hvor han i slutningen af 1998 skiftede fra at være analytiker til at være børsmægler.

I 2002 skiftede Erik Schødt fra Enskilda til Deutsche Bank i London, men vendte efter nogle år tilbage til Danmark.

Stillingen som overordnet handelschef for SEB i København bliver indtil videre varetaget af SEB’s landechef i Danmark, Peter Høltermand, der i 1997 var med til at grundlægge SEB i Danmark, og dermed også med til at ansætte Peter Kubicki.

»Peter forlader en meget succesfuld og stærk lokal handelsoperation for at tage det næste trin i sin egen karriere, og udvikle sig selv som leder i SEB. Vi vil komme til at savne ham i København, men vi er samtidig stolte over hans udnævnelse til landechef i Luxembourg,« skriver Peter Høltermand, der også overtager Peter Kubickis bestyrelsespost i børsmæglerforeningen, i en intern meddelelse.