Forskerparken er et kært hjem

Elektronik-virksomheden RoseTechnology har som mange andre iværksættere lyst til at blive boende i sin forskerpark i Sønderborg.

Hvis gratis telefondame, automatisk internet og mødelokaler med service er erhvervslivets svar på mors behagelige tøjvask, madlavning og rengøring, så er teknologi-virksomheden RoseTechnology i Sønderborg ikke flyttet hjemmefra endnu.

Siden 1994 har den stærkt innovative virksomhed haft hjemme i Syddanske Forskerparkers afdeling på Ellegårdsvej i Sønderborg, som sammen med Alsion udgør Sønderborgs to forskerparker, og helt fra starten satte vokseværket ind. Fra at være to medarbejdere på 24 kvadratmeter, spreder de 28 medarbejdere hos RoseTechnology sig nu over 600 af forskerparkens i alt 4000 kvadratmeter. Til glæde for stifterne selv, men også for en forskerpark, der ikke har det mindste imod et stort, 15-årigt barn, som bliver boende.

Virksomheder bliver boende i forskerparker

Spytter i kassen

- Vi er meget glade for at have RoseTechnology hos os. De små virksomheder giver udtryk for, at de kan bruge den store virksomhed til at trække på erfaringer og lade sig inspirere af, siger centerdirektør for forskerparken, Peter Madsen, der heller ikke lægger skjul på, at virksomheden med sin store fylde spytter godt i forskerparkens husholdningskasse.

RoseTechnology er historien om to ingeniørstuderende, der en dag fik rodet sig ud i et projekt sammen, som gik over alt forventning. Bagefter fulgte endnu et projekt. Virksomheden Logitrans i Ribe havde brug for en motorstyring til deres lifte, og da makkerparret sammen forstod at trylle et smart, elektronisk motorstyring frem af printplader og algoritmer, var der pludselig eventyr og virksomhedsdrømme i luften.

Væk fra køkkenbordet- Vi kastede os bare ud i det. Uden egentlig at være drevet af andet end at have det sjovt. Det var som en rejse, en tur, og så steg vi på den og prøvede bare at nye turen. Først senere viste det sig, at det vi kunne lave, var mere en niche, end vi i vores uvidenhed havde forestillet os, siger den ene stifter, Hans Chr. Pedersen.

- En eller anden dag ligger du i en kiste og har måske en pensionsopsparing på 1.000.000 kroner. Hvad så? Vi var nødt til at prøve virksomhedsdrømmen af. Vi var to legebørn og teknologinørder, det var alt. Det er først i dag, at vi har fået som mål at blive større end Danfoss, ler den anden stifter, Henrik B. Steffensen.

De begyndte omkring køkkenbordet hjemme på den gård, Hans Chr. Pedersen er født på, og da de sad og skulle udfylde feltet »virksomhedsnavn« til CVR-registreret, lod de sig inspirere af gårdens navn, Rosendalen. RoseTechnology var født. Efter en tid med gården som base, nåede de to iværksættere dog frem til, at køkkenbordet ude i syvende kartoffelrække måske ikke var et just fremtidssikret sted at sælge teknologi til direktør-kunder, og da forskerparken på Ellegårdsvej i Sønderborg åbnede i 1994, var RoseTechnology de første, der flyttede ind.

Siden har fingrene ikke stået stille på hverken de to iværksættere eller på deres stadig flere medarbejdere. RoseTechnology har blandt andet løst et satelit-kommunikationsproblem hos TV2. De har udviklet en ny, smart elektronik til en effektiv postsortering hos schweiziske Die Post. De løser opgaver for Danfoss Group, Siemens og lige nu er flere nye teknologiske landvindinger, lige fra drikkevand- over sikringsboks-systemer til avanceret medicinaludstyr, på vej i virksomhedens laboratorier.

De to ingeniørstuderende er blevet til chefer med 30 ansatte under sig, og i det senest afsluttede regnskab, fra 2007, nåede de et årsresultat på over tre millioner kroner før skat. Virksomheden har også netop foretaget en opsplitning i to, så den helt nye virksomhed RoseSolutions A/S tager sig af de ordrer, hvor kunden ønsker en totalløsning, fra opfindelse til implementering.

Virksomheder bliver boende i forskerparker

Nærmest en grædemurMen til trods for fremgangen, som senest har givet Rose Technology status af gazellevirksomhed, er de to stiftere stadig så meget iværksættere, at de ikke har lavet nogen forkromet forretningsplan. Virksomhedens vækst er stadig mest en spændende leg og en eventyrlig rejse, og måske også derfor har de i så mange år følt sig hjemme i forskerparken.

- Det hjalp os meget at komme ind i forskerparken. Sådan nogle ting, som at der er kaffe på bordet i mødelokalet, at der er en receptionist og at der er pæne omgivelser for kunderne, er måske ikke lige det, du har overskud til at tænke på som nystartet, men det betyder rigtig meget. Mest af alt bor du dør om dør med andre iværksættere, som du kan udveksle erfaringer med og indgå samarbejder med. Du har nærmest en grædemur, hvor du ved, at personen over for dig forstår dig. Det kan godt være svært at gå hjem og snakke med din kone og andre om iværksætteri, siger Hans Christian Pedersen.

Som storebror i flokken kan RoseTechnology mærke, hvordan mange af forskerparkens små enmandsvirksomheder har glæde af RoseTechnologys erfaringer, men det kan også være RoseTechnology, der får sig et par frugtbare tips om salgsteknik af de mindre virksomheder, når de mødes i den fælles kantine.

Silicon Valley og SønderborgRoseTechnology deltager da også stadig tit i forskerparkens fælles aktiviteter som bowling og sommerfester, og det bliver vemodigt, når virksomheden nok alligevel en dag i nær fremtid må se sig om efter en anden adresse.

- Når vi flytter, er det mest fordi, at det er vigtigt med et flot, personligt indgangsparti. Kommer der kunder fra Canada, Schweiz og Californien, kan det godt se lidt mærkeligt ud, at de først skal ind og finde os i en forskerpark. Og med så mange kvadratmeter er huslejen ikke længere billigere, end hvis vi havde vores eget, siger Hans Christian Pedersen.

Virksomheder bliver boende i forskerparkerFor centerdirektør Peter Madsen hører Rose Technology til rækken af klare solstrålehistorier, der er vokset ud af forskerparken. Et andet eksempel er den virksomhed, der i dag hedder Danfoss Analytical, og som nåede op på 37 medarbejdere, inden den blev solgt væk. Og virksomheden PowerLynx, der i dag hedder Danfoss Solar, groede stærkt i forskerparken og nåede på halvandet år fra fire til omkring 20 medarbejdere.

Centerdirektøren lægger da heller ikke skjul på, at det bliver helt underligt, når Rose Technology en dag flyver fra reden. Selv om virksomheden nu har kunder i Silicon Valley og blev et aktieselskab for nogle år siden, er de jo også bare Henrik og Hans. To ingeniørstuderende, der flyttede ind i parken med en drøm. Og som i dén grad fik realiseret det, de drømte.