Forsker: Lykken overvinder finanskrisen

Trods mismod og depression over krisen, vil det være et forbigående fænomen, mener ekspert.

Foto: Modelfoto/Colourbox
Bankerot, konkurs, tvangsauktion … ord, der for tiden breder sig som en sort sky over mediernes overskrifter. Men selv om mange mennesker påvirkes af krisen og den generelle stemning af mismod, vil det være et forbigående fænomen, forudser professor i sociologi Ruut Veenhoven, der studerer lykke ved Erasmus-universitetet i Rotterdam og leder den internationale database World Database of Happiness.Det skriver metroXpress.

»Vi kan først sige noget afgørende, når krisen er overstået. Men baseret på tidligere finansielle kriser er det usandsynligt, at krisen påvirker befolkningens lykkeniveau bredt set,« siger Ruut Veenhoven til metroXpress.

Han baserer blandt andet sine udtalelser på den økonomiske krise i Holland mellem 1980 og 1982, som han har studeret.

»Det var en tid med en betydelig økonomisk nedgang og stor stigning i arbejdsløsheden,« siger Ruut Veenhoven.

»Der var stort set ingen effekt. Folk var en smule mere bekymrede for deres økonomi, men ikke mindre tilfredse med deres liv. Samtidig var der ingen stigning i forbruget af beroligende midler, og læger oplevede ikke, at der var flere psykosomatiske lidelser, altså sygdomme der havde en psykologisk baggrund,« siger han og tilføjer:

»Tilsyneladende kan menneskeheden altså overleve lidt af hvert og stadig føle sig glad,« siger han til metroXpress.Andre undersøgelser peger i samme retning.

Meget tyder på, at folks lykkeniveau er en konstant størrelse, der kun påvirkes kortvarigt af begivenheder udefra, hvad enten det er alvorlig sygdom eller en lottogevinst. Efter et stykke tid falder eller stiger lykkefølelsen til det niveau, den var på, før begivenheden skete.