Forrygende research – elendigt fortalt

Jan Bonde Nielsen er en drøm at skrive om. Han er en fortættet, mytisk figur i dansk erhvervsliv, som bevæger sig smidigt gennem typer af personer, blot de har magt, penge og prestige, og det uanset om de er korrupte og uredelige eller solide og royale.

Jan Bonde Nielsen med sikkerhedshjelm mens han var ejer af det ikoniske skibsværft B&W i København. Arkivfoto: Bent K. Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatterne til bogen »Jan Bonde Nielsen – Afsløret« leverer to indgange til værket i forordet, hvilket får stor betydning for læsningen. Først og fremmest håber de, at »bogen vil give læserne et indblik i den mærkelige verden, Jan Bonde Nielsen lever i.«

Det gør bogen med forrygende research.

Den anden del er, at bogen vil »kræve, at læserne holder tungen lige i munden«. Det er også korrekt, men det er netop i fortællingen, at bogen fejler grusomt og gør, at som værk er den simpelthen ikke i orden.

Bogen er uforløst, selv om ingredienserne er til stede.

Dem, der får løn for at læse bogen, får dog et indblik i Bonde Nielsens forretninger i London, Rusland, Georgien og Afrika. Vi får også indblik i, hvordan Bonde Nielsen magter at spille folk ud mod hinanden, gennemføre så indviklede aftaler, at ingen forstår, hvad der sker, andet end at han fortsætter sit liv i luksus, som om intet er hændt. Han bevæger sig ud og ind af retssale, håndterer den russiske mafia og omgås såvel det danske kongehus som anløbne oligarker og politikere, hvad enten det er fra det russiske eller afrikanske område.

Forfatterne begynder med en skøn prolog. De beskriver processen med at få en aftale med Bonde Nielsen. Bogens to forfattere, Michael Teschl og Birgitte Dyrekilde, arbejder oprindeligt på to forskellige projekter med hver sit forlag, men Dyrekilde rager uklar med sin oprindelige medforfatter Birgitte Erhardtsen fra denne avis. Dyrekilde forlader projektet, forsøger så en alliance med Politiken og rager uklar, hvorefter hun finder ud af, at Michael Teschl også er gået i sort med sit bogprojekt.

Hovedårsagen til alle forviklinger er Jan Bonde Nielsen, som forsøger at styre alt og alle, først med indbydende samtaler, dernæst opstilling af præmisser krydret med juridiske håndfæstninger.

Det er dømt til at gå galt, og det gør det.

Det er ikke kønt, men stærkt underholdende og bliver på sin egen særlige måde et godt indblik i, hvor farligt det er at lave aftaler med Jan Bonde Nielsen.

Ingen rygende pistol

Bogens titel hedder »Afsløret«, og forventningen er, at Bonde Nielsen for alvor afsløres, men det sker ikke. Den rygende pistol er ikke til stede, om end der er overvældende og overbevisende indicier på, at han ikke tilhører klodens pæneste forretningsmænd.

Han vader ud og ind af retssale. Han indgår tvivlsomme forretninger, hvor det er umuligt at finde hoved og hale i aftalerne, og som ofte kommer til at koste forretningspartnerne dyrt. Til gengæld flyder pengene ifølge bogens forfattere ofte i Bonde Nielsens retning.

Det skal siges, at de, som Bonde Nielsen ifølge bogen »snyder«, ikke tilhører de pæneste og mest troværdige i klassen. Enten er de korrupte, har tilknytning til den russiske mafia, er fallenter eller tidligere dømte.

Det ensidige ønske om at »afsløre« Bonde Nielsen betyder, at bogen ikke løfter sig, men bliver en kompleks og unødig vanskelig gennemgang af alle de tvivlsomme forretninger, han har deltaget i.

Den manglende skarphed præger desværre bogens start, for efter et fremragende anslag lander vi en usædvanlig lang og kedelig gennemgang af Bonde Nielsens indgang til det danske erhvervsliv med etablering af Dansk Chrysanthemum Kultur og opkøb af skibsværftet B&W.

De fleste, der fulgte Bonde Nielsen i den periode, står tilbage med minderne om ufine metoder, en skidt forretningsmand, som forlod landet uden at stå til endeligt regnskab over for Bagmandspolitiet.

Fortællingen bliver alene anvendt til at gøre Bonde Nielsen til en anløben figur, og tesen bliver primært opretholdt med insinuationer og fortolkninger.

Dermed ikke sagt, at forfatterne kan have ret, men faktum er, at Bonde Nielsen blev frikendt, og det konkursbo, han efterlod i B&W, endte med et overskud på 40 millioner kroner, efter at kuratorerne havde fået deres betaling.

En interessant oplysning er, at Eksportkreditrådet nægtede at yde Bonde Nielsen de lån, han havde brug for, men som rådet straks bevilgede, da selskabet blev overtaget af tre forsikringsselskaber, som var de største kreditorer.

Konkursen blev først anmeldt, da Bonde Nielsen var hældt ud. Det havde klædt bogen, hvis dette afgørende forhold var blevet diskuteret.

Det betyder ikke, at Bonde Nielsen er en hædersmand, men fra det tidspunkt er han reelt persona non grata i det etablerede danske erhvervsliv.

De visne kroge

Bonde Nielsens fremtid ligger herefter i de mere visne kroge af internationalt erhvervsliv.

Et andet eksempel er, at bogens forfattere gør et meget stort nummer ud af, at han har og har fastholdt en tæt kontakte til det danske kongehus. Det insinueres, at det er en medvirkende årsag til, at han har fri adgang til de bonede gulve. Det er muligt, at det er tilfældet, men igen hvordan hænger det lige sammen med bogens hovedpointe om, at han plejer omgang med hel- og halvkriminelle forretningsfolk og politikere i Rusland og Afrika.

Bogens afgørende svaghed er, at den ikke har en klar linje i fortællingen. Den udstråler research i mesterklasse, men svigter i analysen, og dermed efterlader den læserne på perronen. Vi kommer ikke med på en rejse ind i en forunderlig verden.

Vi får ikke et indtryk af, hvordan han tænker, og hvordan han på den ene side stort set kun laver forretninger i tvivlsomme regimer med tvivlsomme personer, mens han på den anden side kan pleje omgang med royale og eliten af dansk såvel som internationale samfundslag.

Vi ved stadig meget lidt om, hvordan pokker Bonde Nielsen kan opretholde en livsførelse med bopæl på en af de dyreste adresser i London, hvordan han har adgang til privatfly og kan sikre, at han og hele hans familie kan leve i luksus.

Sidst, men ikke mindst, så er han ikke afsløret og dømt, selv om han efterlader et grimt spor af forurettede forretningspartnere bag sig.

Den mest præcise analyse af Bonde Nielsen kommer fra Hew Crooks, en forretningspartner i Georgien:

»Det store problem er, at han (Bonde Nielsen, red.) aldrig kan stoppe. Han er så aggressiv. Det tjener ham vældig godt op til et vist punkt, men han går altid efter mere, og så er det, at tingene kollapser.«

Titel: Jan Bonde Nielsen – Afsløret. Forfattere: Birgitte Dyrekilde og Michael Teschl. Sider: 402. Forlag: Lindhardt & Ringhof.

Pris: 299,95 kr.