»Forretningsmand, ikke journalist«

Topchefen i De Persgroep beskrives som en hård forretnings-mand, der bl.a. har haft succes med at opkøbe hollandske aviser under finanskrisen.

Christian van Thillo er familiens ansigt udadtil. Kun svogeren Christophe Convent, der fungerer som Christian van Thillos højre hånd, repræsenterer også virksomheden udadtil, mens resten af familien holder sig i baggrunden. Foto: Nicolas Maeterlink Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAS MAETERLINCK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christian van Thillo er ikke journalist. Han er forretningsmand. Ligesom hans far, som var bankmand, og farfaren før ham, der også var bankmand.

Van Thillo-familien kan altså noget med forretninger. Og her er topchefen Christian van Thillo ingen undtagelse. Det er også hovedårsagen til, at mediekoncernen faktisk formår at holde hovedet oven vande i et presset europæisk mediemarked.

Van Thillo-familien købte i 1990 resten af aktierne i forlaget Hoste, som de i forvejen ejede 60 procent af aktierne i. Ved samme lejlighed omdøbte de virksomheden til De Persgroep, hvor Christian van Thillo blev administrerende direktør. I 2013 var koncernens årlige omsætning på 6,7 mia. kr. I 2012 havde gruppen et slutresultat på 947 mio. kr., som i 2013 var steget til 974 mio. kr.

Ifølge Karin Raeymaeckers, professor og rektor ved Center for Journalism Studies ved Universitetet i Gent i Belgien, så er Christian van Thillo en særdeles dygtig forretningsmand, der blandt andet brugte finanskrisen til at udvide sit imperium.

»Under finanskrisen købte han en hel række hollandske aviser. På et tidspunkt beordrede de hollandske konkurrencemyndigheder endda, at De Persgroep solgte en af sine aviser fra grundet konkurrencevilkårene, som de mente blev skævvredne,« forklarer den belgiske professor.

»Han er ikke journalist, han er forretningsmand. Og han er, på trods af sin relativt unge alder, meget gammeldags. Han er en mediejunkie, som er stærkt knyttet til papiravisen, og som ikke vil gøre medier fuldstændig digitale. Han kan lide det fysiske format ved den gammeldags avis. Og han er samtidig en meget dygtig forretningsmand,« siger Karin Raey-maeckers.

»Vi hører ikke meget til resten af van Thillo-familien. De holder sig mere i baggrunden, hvilket er meget naturligt, for han er en ung og succesfuld direktør,« siger Karin Raeymaeckers.

Der er dog et andet familiemedlem, som har en fremtrædende rolle i De Persgroep. Det er Christian van Thillos svoger, Christophe Convent. Han sidder i bestyrelsen og fungerer som Christian van Thillos højre hånd.

Efter at have ekspanderet i Holland er Christian van Thillo imidlertid også i gang med at opruste mediekoncernen i Belgien. Det er blevet ekstra aktuelt, efter at mediehusene Corelia and Concentra i 2013 fusionerede og blev til Mediahuis, som er den største konkurrent til De Persgroep.