Formanden øger presset på direktøren

Bestyrelsen '09: Bestyrelserne tager mere magt fra de administrerende direktører. Det handler dog ikke så meget om magtkamp som om mindre tolerance over for resultater, der udebliver.

Foto: Liselotte Sabroe
3. Anders Knutsen
Senest hædret som ”Årets bestyrelsesformand”, går ind for en klar adskillelse af opgaverne for bestyrelse og direktion. Han er bl.a. formand for Danisco og CBS, og næstformand i Topdanmark og Fritz Hansen.

“Den administrerende direktør har intet at gøre i bestyrelsen for børsnoterede selskaber. Det kan sagtens gå i mindre virksomheder med en omsætning på f.eks. 20 mio. kr. I de store virksomheder går jeg ind for en klar todeling, men jeg er imod mere kontrol. Det giver alt for meget administration, og generelt kan det være svært at stille noget op mod en direktør, der vil foretage bevidst svindel.”

Anders Knutsen mener, at magtbalancen i reglen mindre handler om personer og mere om professionel indflydelse.

“Når bestyrelserne i disse tider har større indflydelse på virksomheden, skyldes det jo, at vi alle vil gøre det bedst muligt. Det er bestyrelsens opgave at stille spørgsmål, og det er direktionens opgave at besvare dem.”

Anders Knutsen mener, det er bestyrelsens opgave at ansætte den administrerende direktør og sikre, at bestyrelsen fungerer optimalt. Ved rekruttering til bestyrelsen er det en opgave for bestyrelsen at finde ud af, hvad der mangler, og efterfølgende professionalisere søgningen ved hjælp af bl.a. headhuntere. Men selve udvælgelsen skal formanden tage hånd om.

“Det kan betyde, at man i den situation må benytte sit eget netværk, hvis den rigtige person ikke dukker op,” erkender han.

“I hverdagen skal man sikre, at formanden og den administrerende direktør ikke bliver for meget pot og pande. Det skal ikke virke, som om bestyrelsen ikke har noget valg, når en sag fremlægges på bestyrelsesmødet, fordi sagen allerede er handlet af mellem de to,” mener Anders Knutsen.

Han peger på, at man skal passe på ikke at komme i et afhængighedsforhold, hvis man søger bestyrelsesmedlemmer i sit netværk. Altså den med ’hvis jeg nu kommer ind i din bestyrelse, så kommer du ind i min’.

“Når der tales corporate governance, er vigtigt, at der på det personlige plan er tale om uafhængige bestyrelsesmedlemmer,” understreger han.