Fordobling af nyuddannede arbejdsløse ingeniører

Hver fjerde nyuddannede ingeniør ender i arbejdsløshed efter endt uddannelse. Det viser tal fra ingeniørernes fagforening IDA, der opfordrer virksomhederne til at hjælpe til.

Foto: Linda Henriksen. Morten Thiessen, formand for IDA'sarbejdsmarkedsudvalg mener erhvervslivet i 2025 vil mangle 25.000 ingeniører. Alligevel ender hver fjerde nyuddannede i arbejdsløshed, viser nye tal fra IDA.
Læs mere
Fold sammen
Jobbene hænger ikke på træerne, når nyuddannede ingeniører er færdiguddannede. Nye tal fra IDA viser, at ledigheden blandt nyuddannede ingeniører er fordoblet siden januar. 24 procent af de nyuddannede ender i arbejdsløshed, og det er en fordobling siden januar i år, hvor ledigheden var på 12 procent.

Morten Thiessen, formand for IDA's arbejdsmarkedsudvalg, opfordrer derfor virksomhederne til at tage affære.

»De virksomheder, der stadig har fedt på kroppen, burde ansætte nu, hvor der er flere at vælge imellem og derved fremtidssikre sig, til når krisen er over,« siger han til Ingeniøren med henvisning til prognoser, der viser, at erhvervslivet i 2025 vil mangle 25.000 ingeniører.

” – og det tal holder stadig,” siger Morten Thiessen, der frygter, at hvis ledighedstallene blandt nyuddannede fortsætter med at stige, er der stor risiko for at tabe en generation af ingeniører på gulvet.

»Virksomhederne vil til stadighed have brug for at forfine deres teknologiske produkter for at kunne tjene tilstrækkeligt til at dække de høje lønomkostninger i Danmark. Derfor er behovet for ingeniører stort – og vil også være det i fremtiden,« siger Morten Thiessen.

I øjeblikket går omkring 480 nyuddannede arbejdsløse, og de er uddannet inden for alle brancher af ingeniørfaget.

Samtidig melder IT-branchen ud, at rekordmange har søgt IT- og ingeniøruddannelserne i år. På IKT-studiet på Århus Ingeniørhøjskole er der sket en fordobling af antallet af ansøgere. IT- universitetet oplever en markant øget interesse for at studere it, også blandt de helt unge, der netop har søgt ind på bachelorstudierne. Også IT-universitets kandidat og masteruddannelser melder om rekordmange ansøgere. Samme gode melding er der fra datalogi i Århus.