Ford klar til salg af Jaguar og Land Rover

Køberen skal være klar til at investere i og udvikle de to historiske bilmærker.

Jaguar XF - den traditionsrige britiske bilfabrik kan snart havne på indiske hænder. Arkivfoto: Alex Grimm/Reuters Fold sammen
Læs mere
De når det nok ikke inden nytår, men i det tidlige forår skulle salget af de to britiske bilmærker Jaguar og Land Rover gerne være på plads, meddeler chefen for Fords nordamerikanske division Mark Fields ifølge Reuters.

Blandt byderne er ifølge nyhedsbureauet de indiske bilfabrikker Tata og Mahindra & Mahindra samt kapitalfonden One Equity Partners. Merrill Lynch har tidligere vurderet, at prestigemærkerne vil kunne indbringe omkring otte milliarder kroner.

Pengene skal bruges til at bringe Fords hovedforretning på ret køl. Den amerikanske bilfabrik har de seneste år tabt milliarder af kroner, og udsigten for næste år er ikke lys: Bilsalget i USA lander i år på omkring 16,1 millioner ny biler – det laveste antal siden 1998 – og næste år kan det falde til omkring 15,5 millioner, anslår Ford. Bilfabrikken er derfor parat til at skære yderligere i produktionen for at tilpasse udbuddet.

Ford Motor Company meldte ellers for første gang i 12 måneder om et stigende salg, da tallene for november kom ud. Ford solgte 182,915 nye biler i USA i sidste måned, og det er ca. 700 flere end på samme tidspunkt sidste år.

Ud over Jaguar og Land Rover ejer Ford også Volvos division for personbiler – den var tidligere i år også sat til salg, indtil koncernchef Alan Mulally i november meddelte, at koncernen vil beholde Volvo og satse på at bringe de svenske biler på omgangshøjde med tyskerne, hvad prestige angår.

Ford ejer også en tredjedel af Mazda, som oplever fremgang: Den japanske bilfabrik regner i år med at tjene omkring 3,5 milliarder kroner.