Forbund vil slås for tryghed

Selv om de statsansatte måtte droppe deres krav om øget tryghed i lørdagens overenskomst er slaget ikke slut i kommunerne. Her er trygheden fortsat en topprioritet, fordi kommunerne fyrer flest, lyder det fra FOA.

FOA-formand Dennis Kristensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om de ansatte i staten måtte droppe at få krav om tryghed igennem i den overenskomst, der blev indgået lørdag aften, skal arbejdsgiverne i kommunerne ikke tro, at fagforbundene opgiver kampen om tryghed.

De kommunalt ansatte vil nemlig kæmpe hårdt for at få tryghedsaftaler igennem i erkendelse af, at det ikke er muligt at sikre reallønnen.

"Det er jo i øjeblikket kommunerne, som fyrer i hobetal og på borgernære område så som i hjemmeplejen og på sygehusene. De ansatte i staten bliver ikke fyret i samme antal. Lønrammen kan vi jo ikke gøre så meget ved, så derfor er tryghed en klar topprioritet for os, siger formand for FOA, Dennis Kristensen.

Forsker Flemming Ibsen peger på, at overenskomsten i kommunerne normalt følger den statslige ramme tæt, men at de på områder som tryghed vil holde benhårdt fast på at få deres krav igennem.

"Forbundene, der repræsenterer de kommunalt ansatte, vil kæmpe for tryghed, specielt når de ikke kan garantere lønnen til medlemmerne. Det interessante bliver jo så, om arbejdsgiverne i kommunerne vil holde fast i deres krav om øget arbejdstid. Det var jo et krav, som finansministeren frafaldt i lørdags mod til gengæld at opgive enhver snak om tryghed", siger han.

Til gengæld peger Dennis Kristensen på, at forhandlingerne i kommunerne efter statens aftale i lørdags nu kommer op i tempo.

"Vi har stået meget i stampe de seneste par uger, men nu kan vi se, hvordan lønrammen ligger. Derfor regner jeg også med, at arbejdsgiverne i kommunerne og regionerne nu tør sætte gang i forhandlingerne, så vi kan komme videre, siger han.