Forbund: EU-værktøjer mod bedrageriske arbejdsgivere er ingen mirakelkur

Flere forbund anbefaler et ja til afstemningen tredje december, da de mener, at det vil gøre det nemmere at få inddrevet gæld på tværs af grænserne. Men blandt andre 3F tvivler på effekten.

3F logo for Fagligt Fælles Forbund Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

EU-tilvalgsordningen skal gøre det lettere for fagforeninger at inddrive ubetalt løn fra udenlandske virksomheder. Flere forbund anbefaler derfor et ja til afstemningen tredje december. Men blandt andre 3F tvivler på effekten.

Det skriver Ugebrevet A4.

Med et ja til tilvalgsordningen 3. december bliver det nemmere for at få inddrevet gæld på tværs af grænserne. Sådan lyder en del af argumentationen, når store dele af fagbevægelsen, der anbefaler danskerne at stemme ja.

Nogle af de forordninger og retsakter, som tilvalgsordningen inkluderer, giver blandt andet fagforeninger mulighed for at få fastfrosset penge hos udenlandske virksomheder, så de ikke kan løbe fra ubetalte lønninger.

Ugebrevet A4 har talt med LO, FTF, Dansk Metal og HK om tilvalgsordningen. Og alle byder de nye værktøjer, som forordningerne giver, velkommen.

En af dem er næstformand i LO Arne Grevsen.

»Vi har danske fagforeninger, hvis medlemmer har store beløb til gode i udenlandske virksomheder. Det er mellem 30-50 millioner kroner. Nogle af dem kunne vi måske få fat i med de her retsakter,« siger Arne Grevsen til Ugebrevet A4.

Også 3F ser positivt på værktøjerne i tilvalgsordningen men tvivler dog på, at det vil gøre det særlig meget lettere at kradse penge ind på medlemmernes vegne.

»Det er ikke muligheden for inddrivelse, der er problemet. For os har der ikke været nogle penge at hente,« siger Palle Bisgaard til Ugebrevet A4.

Han peger på, at mange af de virksomheder, der skylder 3Fs medlemmer penge, er såkaldte postkasseselskaber. Det vil sige en virksomhed, der ikke har et reelt hovedsæde. Den eksisterer praktisk taget ikke og har ingen værdier. Og det er netop dette, som 3F kæmper med.

»Vi har rigtig mange millioner til gode i udlandet. Og det generelle billede er, at der er tale om postkasseselskaber uden økonomiske midler. Så hvis der kommer et krav, så forsvinder de bare. Det ændrer de nye muligheder jo ikke på,« siger Palle Bisgaard til Ugebrevet A4.