Forbliv læringsparat

Lær at agere hensigtsmæssigt første gang, du møder noget nyt.

Prøv at give dig selv en 20/20 Vision. Hvilke konkrete mål kan du stille op for dig selv, som vil gøre dig i stand til at vokse og udvikle dig mere fra 2015 til 2035, end du har udviklet dig fra 1995 til i dag? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hemmeligheden bag et liv i balance er selvindsigt. Først og fremmest er det et spørgsmål om, hvordan du reagerer, når du møder noget nyt. Mange af os (specielt mænd) har en tendens til at slå følelsen af usikkerhed hen. Når denne følelse af noget ukendt melder sig på banen, så tænker vi: »Hvad var det? Nå, det var nok ikke noget.«

Ligesom et myggestik. Jeg husker tydeligt, at da tårnene faldt i New York, var der en kollega, der sagde til mig, at et fly netop var fløjet ind i World Trade Center. Jeg sad dybt begravet i et regneark (sikkert et meget vigtigt et) og for mit indre øje så jeg blot et lille propelfly – lidt ligesom en myg.

Og mens jeg sad dér fordybet i min skærm, ændrede verden sig.

At bekæmpe følelsen af usikkerhed kræver to ting. For det første, at du registrerer, at du i en given situation er usikker. Og for det andet, at du lærer dig selv at handle, når du genkender denne følelse af usikkerhed. Så kan du lære nysgerrigt at velkomme denne mulighed for læring og skabe nogle beslutningsregler for at komme usikkerheden til livs.

For eksempel er de fleste af os lidt nervøse, når vi lidt sent ankommer til en fest, hvor alle ser ud til at kende hinanden. Vi står der og ved ikke rigtigt, hvad vi skal gøre af os selv – ligesom da vi stod i skolegården og skulle tage os sammen til at spørge, om en anden ville lege. Hvis du nu på forhånd vælger at være bevidst om denne følelse, som du erfaringsmæssigt ved indtræffer, så kan du træffe dine forholdsregler. Du kan for eksempel beslutte dig til at gå hen og tale med den første person, du ser, som har en rød beklædningsgenstand på. Så vil du straks have afhjulpet din eksistentielle følelse af ensomhed, og din usikkerhed vil forsvinde som dug for solen.

Din personlige udfordring er at gøre din usikkerhed eksplicit. Min måde at håndtere min usikkerhed på er at dokumentere den. Jeg skriver mine dilemmaer ned og registrerer fordele og ulemper ved forskellige handlinger. Når jeg har dokumenteret problemstillingen, kan jeg ofte finde en dybere årsagssammenhæng og beslutte mig for en hensigtsmæssig adfærd. Så virker den nye situation heller ikke så truende. Faktisk kan jeg overbevise mig selv om, at jeg har været der før, og det viste sig jo ikke at være farligt. På den måde opnår jeg en følelse af at være i kontrol.

I mit arbejde med The Personal Business Plan-programmet laver jeg tit en spændende øvelse, som jeg kalder 20/20 Vision. Prøv at fokusere på din læringskurve over de sidste 20 år, dvs. fra 1995 til 2015. Der er ingen tvivl om, at du er blevet en meget mere kompetent person, både personligt og professionelt. Forsøg at identificere de begivenheder eller handlinger, der har affødt størst læring og personlig vækst. Er der sammenhænge mellem disse begivenheder eller handlinger? Hvad er mønstret i din læringsadfærd? Hvornår og hvorfor voksede du mest? Husk, at læring er tæt forbundet med trivsel, så jo mere du lærer, jo bedre trives du.

Når du har lavet denne øvelse, så vil jeg bede dig give dig selv en ny udfordring, nemlig at lære og vokse mere de næste 20 år end de sidste 20 år. Det er din 20/20 Vision. Så hvilke konkrete mål kan du stille op for dig selv, som vil gøre dig i stand til at vokse og udvikle dig mere fra 2015 til 2035, end du har udviklet dig fra 1995 til i dag? Det kræver nødvendigvis, at du tilfører dit liv noget helt nyt. Så hvad kan du gøre, som vil overraske både dig selv og dine omgivelser og give dig et mere indholdsrigt og dermed bedre liv?

Det er aldrig for sent at opnå et eksistentielt gennembrud. Psykologen Abraham Maslow, som er mest kendt for sit behovshierarki, har sagt »If not now, then when? If not you, then who?« Det, du vælger at gøre, skal du gøre i særklasse godt. Det gælder om at bevare din mentale spændstighed og ungdommelighed. Du kæmper mod din reptilhjerne, som prøver at overbevise dig om, at al forandring er farlig. Ved at løfte blikket og se mod horisonten kan du forblive læringsparat og fremover agere hensigtsmæssigt første gang, du møder noget nyt.