Først blev han adlet i Mærsk – siden blev han fyret i Danske Bank

60 år lørdag. Eivind Kolding er gået fra de højeste tinder til en klokkeklar fyring, og det hele to gange.

Eivind Kolding har i flere omgange været en tur i topledernes centrifuge. Først som adlet skibsreder i Mærsk, siden fyret som direktør i Danske Bank og igen fyret som direktør for Novo-gruppens pengekasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Eivind Kolding har prøvet det hele. I hvert fald i erhvervslivet. CVet er ikke bare langt, det er også tungt. Og så i øvrigt fyldt med drama på drama. Først adlet i Mærsk, siden fyret i Danske bank.

Fra de højeste tinder til en klokkeklar fyring, og det hele to gange. Tænk om en topchef som Eivind Kolding ville skrive sine erindringer, dem alle sammen. Også de oplevelser, der aldrig er blevet – og nok næppe nogensinde bliver – delt med offentligheden.

En sådan bog burde ikke være kedelig, tænker nærmest at det kunne blive kladden til et filmmanus. Nå, men lad os komme igang.

Eivind Kolding er jurist af uddannelse, kom til A.P. Møller - Mærsk i 1983, steg i graderne, blev udsendt fra Esplanaden, blandt andet til Hong Kong og dermed indlemmet i den internationale ledelsesskole i Mærsk. Man kunne også kalde det den klassiske møllerske skole, søsat af fyrtårnet i rederiet, skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

Hjemme igen blev han en del af Jess Søderberg-holdet. Den mangeårige topchef på Esplanaden, Jess Søderberg, udpegede Eivind Kolding som finansminister i rederiet.

Blodig udrensning

Kolding tog så yderligere et step op i hierarkiet, da han efter den blodige udrensning på Esplanaden i 2006/2007 pludselig sad med det øverste ansvar for landets største virksomhed, containerrederiet Maersk Line. Mens chefen for hele konglomeratet, Jess Søderberg, blev fyret.

I et par år var Eivind Kolding, der 16. november fylder 60 år, verdens mest magtfulde rederidirektør. Han fik titel af skibsreder og dermed retten til at underskrive sig som personen A.P. Møller. Det var stort, dengang. Den tradition og disse titler er dog afskaffet i dag.

Finanschefen i Mærsk-gruppen sad tidligere typisk også som bestyrelsesmedlem i rederiets bank, Danske Bank. Således også Eivind Kolding. Men noget, eller rigtig meget faktisk, gik helt skævt i banken. Kolding var næstformand i banken i otte år frem til 2011.

Hvad der helt præcist skete i de følgende to år, ved kun en meget lille gruppe. Danske Bank var efter finanskrisen i choktilstand. Pludselig blev formandssædet ledigt, og Eivind Kolding sprang til som ny formand. Kort tid efter blev det besluttet (af hvem vides ikke) at udskifte den mangeårige topchef Peter Straarup.

Efter blot et halvt år i formandsstolen sad Kolding så pludselig i direktørstolen med kapitalfondsmanden Ole Andersen som ny formand i banken. Formand Kolding kan vel næppe have udpeget CEO Kolding. Den dag i dag er det uvist, hvordan denne sælsomme rokade i banktoppen i grunden kom på plads.

Den konstellation holdt dog blot halvandet år, så ramlede Eivind Kolding ind i sin første dramatiske fyring. Officielt fordi Kolding ikke var bankmand nok.

Endnu en fyreseddel

Herefter dukkede Kolding – meget overraskende for de fleste – op som ny direktør for landets største og rigeste pengekasse, Novo Holdings, der ejes af Novo Nordisk Fonden. Det holdt i knap to år, igen blev Eivind Kolding præsenteret for en fyreseddel, angiveligt fordi han ikke var medicinmand nok.

I begge tilfælde blev han dog kompenseret med aftrædelsesordninger, hver især til en værdi af i omegnen af 20 mio. kr.

For udenforstående er det svært at forstå, at denne venlige, imødekommende og altid rolige Eivind Kolding er blevet kastet ud i så voldsomme dramaer. Noget må handle om stædighed.

Siden har Kolding lagt direktørtitlen på hylden og i stedet iført sig en række bestyrelseskasketter. Blandt andet som formand i det netop børsnoterede NTG (Nordic Transport Group), Danmarks Skibskreditfond og CC Oscar Holding, næstformand i Leo Fondet samt bestyrelsesposter i blandt andet NNIT.

Man må tro, at det har givet ham lidt mere tid sammen med hustruen Birgitte hjemme i villaen på Skovvangen i Charlottenlund.