FOA vil have tidligere pension for kortuddannede

De kortuddannede skal have mulighed for at gå tidligere på pension end de højtuddannede, lyder det fra forbundet FOA.

Foto: Mathias Bojesen. De kortuddannede skal have mulighed for at gå tidligere på pension end de højtuddannede, lyder det fra forbundet FOA. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Sosu-assistenter og portører bør have mulighed for at gå tidligere på pension end jurister, økonomer og læger.

Sådan lyder det fra forbundet FOA, der nu blæser til kamp for at differentiere folkepensionsalderen.

»Vi har en hel fundamental og bekymrende ulighed på levealder og antal gode leveår efter pensionsalderen, og hvis der skal være en smule retfærdighed til, bliver vi nødt til at sikre, at også dem med den korteste uddannelse og laveste løn bliver belønnet med folkepension efter et langt arbejdsliv,« siger Dennis Christensen, formand for FOA, til Jyllands-Posten.

Tal fra Institut for Folkesundhedsvidenskab viser ifølge avisen, at der er stor forskel på, hvor mange gode leveår danskerne har tilbage af livet, når vi runder 60 år.

Ufaglærte har udsigt til cirka 10 år uden problemer med helbredet, mens personer med videregående uddannelser kan vente op mod 15 år, før der bliver behov for pleje.

Politikerne har i forbindelse med tilbagetrækningsreformen aftalt, at den nuværende pensionsalder på 67 år gradvist sættes op de kommende år. Det vil ifølge FOA især ramme de kortuddannede, som dermed vil få endnu færre gode leveår, når arbejdslivet er slut.

FOA-formanden foreslår, at pensionsalderen gøres afhængig af antallet af år, man har været på arbejdsmarkedet og graden af belastning i det arbejde, man udfører.