Flyt fokus fra løn til muligheder

Kamp om dygtige medarbejdere tvinger virksomheder til at tage stilling til, om de vil deltage i lønkapløbet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den personaleansvarlige i sidste uges ledelsesdilemma ærgrer sig over, at virksomhedens lønpolitik forhindrer ham i at tilbyde høje lønninger som lokkemad, når han konkurrerer med resten af branchen om at ansætte nye ingeniører.

Men i stedet for at ærgre sig over en lønpolitik, han alligevel ikke kan ændre, bør den personaleansvarligefokusere på, hvad han kan tilbyde kandidaterne. Det mener ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt, Lederne:

- Hvis topledelsen er fast besluttet på, at virksomheden hverken kan eller vil være med i lønkapløbet, er der ingen grund til at bruge kræfter på den front. I stedet må man så tænke alternativt. Løn er jo trods alt ikke alt, siger Michael Uhrenholt.

Problemstillingen er ikke ny for ledelsesrådgiveren. Visse brancher oplever så stor efterspørgsel på særlige fagspecialister, at lønniveauet nærmest er løbet løbsk.

- Men i stedet for at deltage i et ræs, som alligevel er skruen uden ende, synes jeg man skal flytte sit fokus. Hvis man sidder i en mindre virksomhed et stykke væk fra landets større byer, så må man finde ud af, hvad der er attraktivt dér, siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholt fremhæver for eksempel kortere beslutningsveje og større mulighed for at få indflydelse som kvaliteter, den personaleansvarlige kan slå på.

- Man må synliggøre de muligheder og fordele, man nu engang kan tilbyde, siger Michael Uhrenholt, der anbefaler løsning nummer tre.

Ledelsesrådgiveren mener dog også, at det er værd at kigge på, om man har medarbejdere ansat, som med efteruddannelse kan opkvalificeres til at udføre nogle af ingeniøropgaverne.

- Jeg påstår ikke, at det er let. Men jeg tror på, at man med kreativ tænkning og et mere positivt mindset kan sikre virksomhedens vækst, selvom ingeniørmanglen gør det til en udfordring at tiltrække specialister, siger Michael Uhrenholt.

Hvad mener du, den personaleansvarlige bør gøre?