Flygtninge placeres skævt i forhold til muligheder for at komme i arbejde

Kvotefordeling af flygtninge tager i ikke højde for, hvor der er størst mulighed for, at de nyankomne kan få job.

Marcin Walaszczyk fra Polen. Han arbejder som rengøringsmand på Crowne Plaza i Ørestaden København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2015 og 2016 forventer Udlændingestyrelsen at skulle visitere flere end 24.000 flygtninge ud i landets kommuner. Desværre er oddsene for, at de vil få fodfæste på det danske jobmarked, små. I fordelingen af flygtningene bliver der nemlig ikke taget hensyn til arbejdsmarkedet og efterspørgslen på arbejdskraft i de enkelte kommuner.

Kvotefordelingen af flygtninge er fastsat ud fra kommunernes andel af den samlede befolkning og kommunernes andel af indvandrere og flygtninge. Ved fastsættelse af kvoterne tages der til gengæld som udgangspunkt ikke hensyn til, hvor gode mulighederne for at komme i arbejde er.

Dansk Industri (DI) har opgjort antallet af flygtninge i forhold til antallet af indbyggere og arbejdspladser fordelt på de enkelte kommuner.

Opgørelsen viser, at mens hovedstaden skal modtage færre end fem flygtninge per 1.000 arbejdspladser, skal resten af Sjælland modtage 19 flygtninge per 1.000 arbejdspladser, og Nordjylland skal modtage 18 flygtninge per 1.000 arbejdspladser.

11 flygtninge per 1.000 arbejdspladser

»Vi placerer flygtninge de steder i landet, hvor der ikke er ret mange arbejdspladser, mens de steder, hvor der rent faktisk er arbejde at få, ingen flygtninge modtager,« siger underdirektør i DI Steen Nielsen og tilføjer:

»Det burde være antallet af arbejdspladser, der var afgørende for, hvor flygtningene bliver sendt hen, men det er desværre ikke tilfældet i øjeblikket.«

På landsplan er der 11 flygtninge per 1.000 arbejdspladser, mens Dragør, Egedal og Stevns er de kommuner, der skal modtage flest flygtninge i forhold til antallet af arbejdspladser i kommunen. Her ankommer henholdsvis 42, 35 og 35 flygtninge per 1.000 beskæftigede i kommunen.

Mens især de sydsjællandske kommuner har svært ved at finde arbejde til flygtningene, oplever Steen Nielsen, at virksomheder i hovedstadsområdet henvender sig til DI og tilbyder arbejdspladser til flygtninge. Det er især inden for transportområdet, hotel, restauration og rengøring.

Kompetencerne skal vurderes

Med i overvejelserne bør den enkeltes kompetencer dog spille en stor rolle, mener Kommunernes Landsforenings chefkonsulent for vækst og beskæftigelse, Birger Mortensen.

»Det er jo ikke sikkert, at de job, der er i udbud, passer med de kompetencer, den nyankomne flygtning har med sig i bagagen. Jeg tror stadig, det er et grundlæggende godt princip, at man har et kvotesystem, der sørger for, at hele Danmark tager fra,« siger Birger Mortensen.

Han mener, at effekten af kommunernes indsats for at få flygtninge i beskæftigelse spiller mindst lige så stor en rolle som udbuddet af potentielle job.

»Det er klart, at det er ideelt, hvis man i højere grad kan lave et match mellem flygtningenes kompetencer og de job, der er i spil. Det har sådan set ikke noget med kvoterne at gøre. Det handler om den enkelte flygtning, og det kræver, at man tidligere går ind og afdækker, hvilke kompetencer den enkelte har.«

Efter det første år er to procent af flygtningene i beskæftigelse, og færre end 30 procent af de kontanthjælpsmodtagere – flygtninge og familiesammenførte – der er omfattet af integrationsprogrammet, har fået job eller uddannelse tre år efter, at de er påbegyndt integrationsprogrammet.

»Der er i øjeblikket for lidt fokus på at hjælpe flygtningene i gang på arbejdsmarkedet. Til gengæld bruger man for mange kræfter på at forsørge folk og give dem nogle danskkundskaber, som selvfølgelig giver god mening, men måske begår vi en fejl ved at bruge for mange kræfter på det i begyndelsen og udsætte det med at få folk i gang på arbejdsmarkedet,« siger Steen Nielsen fra DI.

LÆS MERE