Flere unge kvinder i chefstolen

Interessen for at gøre karriere er større i den yngre generation af kvinder, men det kræver tålmodighed at nå de opstillede mål om kvinder på topposter.

Kvinder skal både have karriere og børn, derfor er det først senere i livet, der er tid til at nå de stillinger, der ligger helt i toppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er ikke længere et fy-ord at være en karrierekvinde, og det er ikke længere utænkeligt at skifte gryder og støvekost ud med årsregnskaber og en stilling i toppen af en af de store, danske virksomheder. Tiderne er skiftet, og en ny generation af kvinder er klar til at indtage ledergangene.

Men det betyder også, at målene om 40 procent kvinder i topledelsen og tvungen redegørelse for arbejde med ligestilling i de større, danske selskaber, kan have lange udsigter, før der kommer tilfredsstillende resultater. For ifølge statistikker lavet af Lederne, er det især unge kvinder i starten af 30erne, som søger lederjob.

»Vi har fået rigtig mange kvindelige ledere hos os, og mange af dem er unge. Jeg tror, at tallene er udtryk for, at vi er kommet dertil, hvor kvinder har fået øjnene op for ledelse og vil ledelse,« siger Vibeke Skytte, direktør hos Lederne.

Og de primære job, de unge kvinder søger, er som linjeleder og leder uden personaleansvar, og altså ikke bestyrelsesposter, som regeringen gerne ser flere høje hæle på, og det er en god grund til.

»Der kommer flere kvinder nu, og når de arbejder med ledelse, skaber de sig en vej gennem lederrollen og karrieren og vil noget mere undervejs. Den her talentmasse er dem som til sidst når topstillingerne,« siger Vibeke Skytte og tilføjer:

»Desværre har vi endnu ikke så mange helt oppe på toplederniveau, men jeg er sikker på, at det får vi. Vi har en stor talentmasse i trediverne, og det vil jo rykke sig op af, så vi er absolut på vej.«

Kvinderne skal arbejde sig vej til toppen, og derfor sker det ikke over natten. For som Vibeke Skytte udtrykker det, så er der jo ingen, som bare kommer ind fra gaden og søger en toplederstilling. Det kræver erfaring og ballast, og derfor er der en tilbøjelighed til, at det er kvinder omkring de 40, som søger de allerøverste stillinger.

»Jeg tror, at der en den tendens, fordi karriere og børn, hele livsbalancen, hænger meget godt sammen i den alder, hvor man også har fået den erfaring et toplederjob kræver,« siger hun.

Også i headhunterbureauet Dahl og Kjærgaard, kan de mærke, at det er de lidt ældre kvinder, som går efter topstillingerne. De har arbejdet sig op og har måske også fået styr på familielivet uden for kontoret.

»Jeg har ikke konkret data på det, men min mavefornemmelse den siger, at det mest er kvinder fra 40 og opefter som har modet, og som tager et skridt i den retning. Du får jo alt andet lige frigjort noget tid, når børnene bliver ældre,« siger Randi Næslund, head of Research & Development i Dahl og Kjærgaard.

Hun mener også, at det er lettest at få motiveret kvinderne, der har fået børn og har opnået et familieliv ved siden af karrieren, til at tage en krævende stilling som topleder i et firma.

Dermed ikke sagt at kvinderne skal vente, til de har fået børn, påpeger hun. Nogen fravælger helt at få børn, blandt andet fordi de uddannelsesmæssigt bliver færdig langt senere.

»Jeg tror der er sket et generationsskifte, men jeg tror også, der er en anden overskrift for yngre mennesker i dag, om at man skal uddanne sig, og man skal komme videre. Der er en slags forventningspres fra mange sider om, at når du er færdig, så skal man også ud og profilere sig selv,«siger Randi Næslund.

Og netop uddannelse er noget den yngre generation af kvinder har godt fat i. Overvægten af de danske studerende er kvinder, og dét, mener Vibeke Skytte, er nøglen til at få en stilling som leder. Det er bare et spørgsmål om tid, og derfor maner hun til tålmodighed.

Ser man på tallene for antallet af mænd og kvinder på ledelsedposter, som Lederne har udarbejdet, viser der sig også en tendens mod, at der kommer flere kvinder til. Hele 38 procent kvinder i sluttyverne, hvor der kun er 12 procent over 65 år.

»At der ikke er så mange kvindelige ledere over 65, som der er mænd, er jo et billede på, hvordan erhvervslivet så ud før i tiden. Derfor er mængden nu så lille, men det rykker sig og det kan man se ved at der er langt flere kvindelige ledere i bunden, i de yngre år, som rykker op,« siger Vibeke Skytte.

Hun bakkes op af Karen Sjørup, lektor på RUC, institut for Samfund og Globalisering, som mener generationsskiftet er en ændring i hele samfundet.

»Det er blevet trendy at have en kvinde i ledelse. Begrebet karrierekvinde har fået en anden betydning, det er ikke så negativt ladet længere,« siger hun.