Flere nyuddannede med løntilskud

Hundredvis af nyuddannede akademikere, sygeplejersker og lærere indleder karrieren med støtte fra det offentlige - tilskudsjobbene sætter fagforeningerne i et stort dilemma.

Sascha Taarup havde hele tiden i baghovedet, at hun arbejdede gratis, da hun tidligere på året var i løntilskud, men hun var glad for efterfølgende at kunne skrive mere erfaring på CVet. Nu har hun fået et fast job på baggrund af erfaringer fra sine vikarjob. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

   

Antallet af nyuddannede akademikere, folkeskolelærere og sygeplejersker, der får støtte fra de offentlige kasser til at komme ind på arbejdsmarkedet, er det højeste siden 2004, da Arbejdsmarkedsstyrelsen begyndte at føre statistik på området. En opgørelse fra hovedorganisationen FTF viser, at godt 1.000 unge FTFere og ACere i maj arbejdede med tilskud fra staten i ryggen. Det er 700 flere end i maj 2004.

Ser man på selve andelen af unge ledige, der er i løntilskud, er den tilsvarende rekordhøj. Fagbevægelsen frygter, at arbejdsmarkedet for unge er ved at udvikle sig til et gratis tag-selv-bord for arbejdsgiverne, fordi ledigheden blandt unge med en længerevarende uddannelse er steget eksplosivt siden krisen.

»Vi har nået et punkt, hvor vi frygter, at arbejdsgiverne vænner sig til, at alle unge får et tilskud med. Løntilskud er som udgangspunkt et godt redskab, og vi er enige i, at de unge har brug for et ekstra skub for at komme ind på arbejdsmarkedet. Men vi har en mistanke om, at arbejdsgiverne misbruger ordningen,« siger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, der ligesom resten af fagbevægelsen mener, at kommunerne i højere grad skal forpligtes til at ansætte de unge i ordinære job, når deres løntilskud er slut.

Kommunerne afviser dog, at de spekulerer i ordningen.

»Vi forstår godt, at fagforeningerne er skeptiske, men vi opretter bare de pladser, politikerne har besluttet. Hvis vi havde økonomi til at ansætte flere nyuddannede i ordinære job, havde vi gjort det,« siger konsulent i KL Ulrik Petersen.

Forsker i aktivering på Aalborg Universitet Thomas Bredsgaard peger på, at løntilskud har en god effekt for højtuddannede.

»Derfor står deres fagforeninger også i et stort dilemma, for de skal på den ene side have de unge i job, men på den anden side undgå, at de unge ikke kan få arbejde uden at have et tilskud med,« siger han.

Beskæftigelsesministeriet er i øjeblikket i gang med en stor undersøgelse af, om løntilskud fortrænger ordinære job, og den forventes offentliggjort efter sommerferien. Ledigheden for de unge akademikere under 30 år ligger på godt 14 procent, mens den for FTFerne er på godt syv procent.