Flere ledere får sundhedsforsikringer

Andelen af danske ledere med sundhedsforsikringer er fordoblet på kun fire år - det er et spørgsmål om økonomi og branding, mener ekspert, der dog frygter et a- og b-hold i det danske sundhedsvæsen.

Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere danske ledere får en sundhedsforsikring, der gør, at de kan komme udenom ventelister i det offentlige sygehusvæsen og direkte på et privat hospital samt få behandling mod f.eks. stress og alkoholmisbrug.

Således viser en ny lønstatistik, der bygger på næsten 15.000 danske lederes ansættelsesvilkår, fra interesseorganisationen Lederne, at andelen af ledere med en sundhedsforsikring i deres ansættelseskontakt igennem perioden 2007-2010 er vokset fra 43 til 62 procent – det svarer til en stigning på næsten 50 procent.

Ifølge Nanna Mik-Meyer, lektor på CBS og ekspert i sundhedsledelse, er udviklingen et udtryk for, at sundhed også er blevet et centralt redskab for virksomhederne til at tiltrække nye, dygtige medarbejdere.

”Det er et udtryk for, at sundhed er kommet i fokus blandt danske virksomheder. Sundhed generelt og sundhedsforsikringer er en måde at brande virksomheden på for at tiltrække nye medarbejdere. På virksomhedsniveau er alle vindere på sundhedsforsikringerne. Det er simpelthen et spørgsmål om kroner og øre, for virksomheder har ikke råd til, at deres ledere er syge i længere tid,” siger hun og peger på, at tendensen ser ud til at vokse i omfang i de kommende år.

Den analyse bakkes på af Thorkild Justesen, direktør i Lederne.

”Trods den økonomiske krise har vi ikke set et fald, men en stigning i sundhedsforsikringer til ledere. Det er et udtryk for, at krisesituationen har gjort det til et krav, at virksomhederne minimerer ledernes sygedage, fordi de er meget centrale for virksomhedens udvikling og drift. Derfor anbefaler vi også vores medlemmer at få en privat sundhedsforsikring,” siger han og peger på, at sundhedsforsikringer skal ses som et supplement til det offentlige sundhedsvæsen og ikke en erstatning.

Både Thorkild Justesen og Nanne Mik-Meyer påpeger, at sundhedsforsikringer blandt ledere for 10-15 år siden stort set ikke var eksisterende.

Skaber et A-hold

Men sundhedsforsikringer til ledere har også en bagside, mener Nanna Mik-Meyer.

”Det er normalt de magtfulde og velstillede, der råber vagt i gevær, når for eksempel det offentlige sundhedssystem sejler, men hvis de kun er i kontakt med den private sundhedssektor, hvordan skal de så kunne udpege problemer i den offentlige sundhedssektor? Derfor kan det bekymre mig, at sundhedsforsikringerne på længere sigt kan være med til at skabe et a- og b-hold, hvor de dårligst stillede må tage til takke med et offentligt sundhedsvæsen i forfald, mens de velstillede bruger de private sygehuse” siger hun.

Ledernes lønstatistik repræsenterer både ledere i den offentlige og private sektor, men hovedparten af medlemmerne er fra det private erhvervsliv.