Flere kvinder sætter sig i C20-bestyrelserne

Kvinder i bestyrelseslokalerne hos de danske C20-selskaber er ved at blive et lidt mindre sjældent syn.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

En optælling foretaget af Ritzau Finans viser, at kvinder nu udgør omkring 27 pct. af medlemmerne i de danske C20-bestyrelser, og efter de næste ugers generalforsamlinger står andelen til at ryge op på omkring 29 pct.

- Der er sket noget, og det skal vi være glade for og stolte af. Jeg hylder frivillighedens princip, men jeg er ret overbevist om, at det har været godt skubbet på vej af, at man har sagt, at hvis ikke det lykkes at få flere kvinder ind i bestyrelserne, så må vi se på kvoteordninger, som man har gjort uden tøven i mange andre lande, siger Stine Bosse, tidligere topchef og nu professionelt bestyrelsesmedlem, der blandt andet er medlem af TDC's bestyrelse.

Herhjemme blev det i 2013 lovpligtigt for de 1200 største danske virksomheder at opstille mål for andelen af kvinder i bestyrelserne. Fra i år er 850 virksomheder omfattet af reglerne.

Alle 19 C20-selskaber har nu kvinder repræsenteret i bestyrelserne. Sidst til at få kvinder ind i bestyrelseslokalet var Coloplast, der ved den seneste generalforsamling i december fik valgt to kvinder ind.

En af udfordringerne med at få flere kvinder i bestyrelserne herhjemme er, at der mangler kvinder med den ønskede erfaring som topleder, fortæller Gitte Maya Elsing, formand for organisationen Kvinder I Bestyrelser, der, som navnet antyder, arbejder for at give flere kvinder adgang til bestyrelseslokalet.

- Der er ikke så mange kvinder i det lag, man rekrutterer fra. Uden topledelseserfaring, ingen bestyrelsesposter, viser vores interviews med bestyrelsesformænd, virksomhedsejere og headhuntere. Men vi kan se, at kvinder udgør omkring halvdelen af mellemledere. Derfor vil der på sigt komme flere, men det er en udvikling, der tager år. Samtidig er der også en tendens til at vælge en kandidat, man selv ligner, siger Gitte Maya Elsing.

Hun peger dog på, at der er undtagelser - for eksempel sidder prorektor Lykke Friis og økonomiprofessor Nina Smith i bestyrelserne hos henholdsvis Vestas og Carlsberg.

En del af de kvinder, der sætter sig i danske bestyrelser, bliver hentet ind fra udlandet. Således er kun omkring 12 pct. af samtlige medlemmer danske kvinder - og den gruppe udgør dermed under halvdelen af kvinderne.

Men det er helt naturligt, at selskaberne kigger uden for Danmarks grænser for at finde kvindelige kandidater, lyder det fra Stine Bosse, der selv er medlem af bestyrelsen hos tyske Allianz - et af verdens største forsikringsselskaber.

- Man slår to fluer med et smæk: Man får flere kvinder ind, men også bestyrelsesmedlemmer fra andre relevante steder, hvor man har store markedsandele. Jeg synes, at det er en god og fornuftig udvikling. Jeg er optaget af, at vi får blandet kønnene, uanset om det er med dansk eller udenlandsk baggrund, fastslår hun.

To af C20-selskaberne - Chr. Hansen og Nordea - har kvindelige næstformænd, men der er ingen kvindelige formænd. Det er dog kun et spørgsmål om tid, mener Stine Bosse. Hun sidder selv i formandsstolen - blandt andet hos den børsnoterede færøske bank, Banknordik.

- Det er tunge poster, som man skal kvalificere sig til. Hvis man kigger til Sverige og Norge, så er der betydeligt flere kvindelige formænd end herhjemme, men man har også skubbet på tidligere - i Norge med kvoter og i Sverige med professionalisering af rekruttering til bestyrelserne - så det kommer selvfølgelig også til at ske i Danmark, lyder det fra Stine Bosse.

Hun mener, at det har stor betydning for selskaberne at få blandet kønnene i bestyrelserne.

- Det er svært at dokumentere, men der sker noget. Det ændrer nogle af bestyrelsesdynamikkerne. Når vi blander kønnene, så får vi nogle andre temaer og lidt andre diskussioner, siger Stine Bosse.

Gitte Maya Elsing påpeger, at mange virksomheder gerne vil have kvinderne med ved bordet.

- Jeg har mødt en masse mandlige topfolk, der ser masser af kompetencer i kvinder, og som er med til at præge udviklingen positivt. Det er også vigtigt at huske på, at over halvdelen af de veluddannede er kvinder, så det er også et spørgsmål om ikke at gå glip af vigtige kompetencer, siger Gitte Maya Elsing.

Medarbejderrepræsentanter er ikke med i optællingen.