Flere kvinder bliver ledere

KARRIEREPANELET: Kvinder ser i den grad ud til at blive mere målrettede i deres valg af karriere.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye tal fra Lederne viser, at over hver tredje nyindmeldte i organisationen i årets første kvartal er kvinde. Det er særdeles glædeligt – og det er samtidig positivt at se, at over halvdelen af de nye kvindelige medlemmer er under 40 år. Andelen af kvindelige ledere, chefer og direktører har aldrig været højere.

I denne artikel i serien Karrierepanelet ser Vibeke Skytte nærmere på kvindelig ledelse.

Du kan købe adgang til denne ene artikel for 10 kr., men vælger du at abonnere på Business PLUS får du adgang til denne, samt meget andet indenfor kategorien karriere.


Nye tal fra Lederne viser, at over hver tredje nyindmeldte i organisationen i årets første kvartal er kvinde. Det er særdeles glædeligt – og det er samtidig positivt at se, at over halvdelen af de nye kvindelige medlemmer er under 40 år. Andelen af kvindelige ledere, chefer og direktører har aldrig været højere. Udviklingen går i den rigtige retning, kvinderne vælger ledelse som deres fag, og flere klatrer op ad karrierestigen.

Læs også: I lære som topchef

Jeg synes, det er fantastisk, at kvinder i den grad ser ud til at blive mere målrettede i deres valg af karriere, og at et stigende antal kvinder har lyst til at vælge ledergerningen og det ansvar, der følger med. Efter min opfattelse hænger det bl.a. sammen med, at der i de senere år er kommet mere fokus på kvinder i ledelse, bl.a. via tiltag som Charter for flere kvinder i ledelse, som Lederne og mange andre organisationer og virksomheder allerede har tilsluttet sig. En anden væsentlig forklaring er, at der efterhånden også er flere kvindelige forbilleder på topposter. Ledere, som andre kvinder kan læse om i avisernes karrieretillæg eller magasiner og lade sig inspirere af.

Gode rollemodeller

Det er positivt, at flere og flere kvindelige ledere står frem og fortæller, hvordan de har arbejdet sig frem til topposter – over det faglige som handlekraft, gåpåmod og ambitioner til udfordringerne med balancen mellem arbejdsliv og privatliv. Når vi ser deres erfaringer på tryk, tænker vi måske, at det er en verden, vi også kunne tænke os at træde ind i. Gode rollemodeller er med til at fremme drømme og ambitioner hos kvinder, der har lyst til og interesse for ledelse. Men der vil nok altid være uenighed om, hvorvidt det er rigtigt at lade karrieren fylde og forme ens liv, eller om det sagtens kan harmonere med et aktivt familieliv. Og jeg er godt klar over, at vi som kvinder ikke har den fulde indflydelse. Samfundsmæssigt skal det hænge sammen, så også kvinder med småbørn kan vælge en lederkarriere.

Læs også: Træt af jobbet? Skift branche - det er pærenemt

Valget og beslutningen må være op til den enkelte, men har man lyst til ledelse, så bør man gribe udfordringerne.

Trods det faktum, at hver tredje nyindmeldte leder i første kvartal er kvinde, er der fortsat et stykke vej til ligestilling. Kvinderne udgør således fortsat kun en fjerdedel af det samlede antal ledere i Danmark. Derfor skal virksomhederne blive endnu bedre til at spotte de yngre kvindelige potentielle kommende ledere. Der skal simpelthen meget mere fokus på talentudvikling og det kvindelige potentiale i virksomhederne. For det er disse kvinder, der skal sikre, at vi kan opnå ligestilling på direktionsgangene og i bestyrelserne, og det er disse unges kvinder lyst til ledelse, der skal være med til at sikre, at vi i Danmark ikke behøver at indføre kvoteordninger i bestyrelserne.

Målet er, at rekrutteringsgrundlaget for kvinder til topposter i erhvervslivet og i bestyrelserne bliver øget, da det er fakta, at det ofte kræver flere års leder- og chef-erfaring – både for mænd og kvinder – før man kan bidrage konstruktivt til bestyrelsesarbejdet. Umiddelbart er det ikke min opfattelse, at kvinder generelt holder sig tilbage og ikke er gode til at sælge sig selv, når der skal rekrutteres ledere. Men når kvindelige ledere stadig er i undertal i ledergrupperne, så skal det måske ikke alene tillægges kvinderne. Også interne forhold i virksomhederne kan være medvirkende årsager til, at talentfulde kvinder vælger ledelse fra.

En gevinst

Det får mig til at tænke på et kvindeligt medlem, som én af ledelsesrådgiverne i Lederne talte med for nylig. Den unge kvindelige leder var ansat i en større danske virksomhed, og hun havde ansvaret for en del medarbejdere. Hun var dygtig og ambitiøs, havde opnået fremragende resultater og var vellidt blandt sine medarbejdere. Men hun trivedes ikke i lederrollen og havde mest lyst at fravælge ledelse. Under samtalen kom det frem, at hun havde en overordnet chef, som desværre ikke havde de samme ambitioner på hendes vegne, og som derfor sørgede for, at hun ikke blev set af den øverste ledelse, ligesom hendes resultater heller ikke blev præsenteret. Som ung og uerfaren leder kan være svært at se en vej ud af dette dilemma, og man kan komme så langt ud, at fravælgelse af lederjobbet kan se ud til at være den eneste udvej.

Læs også: Svensk valg kan føre til kvindekvoter

Den unge kvindelige leder valgte heldigvis at gøre noget ved sin situation, hvilket i dag betyder, at hun er godt i gang med en strålende karriere. Hendes chef har formentlig også lært noget, nemlig at man ikke skal se de unge målrettede og ambitiøse kvinder som en trussel, men som en gevinst for virksomheden.

Mange gode råd

Der er brug for kvinder i ledelse, og der er mange muligheder for at finde sin rette hylde i den rette branche, hvis man gerne vil. Listen med gode råd er alenlang, men her har jeg valgt at give nogle af de råd, som jeg personligt tror er afgørende for succes:

Man kan ikke altid vælge sin chef, men hvis det er muligt, så vælg én, der fremmer din karriere.

Læs også: Er der ligeløn i Danmark?

Find en rollemodel eller en mentor – gerne en kvinde – som kan give sparring og rådgivning omkring lederrollen og dens udfordringer

Sørg for at blive set – synliggør arbejdsindsats og resultater – pral lidt mere.

Glem alt om den dårlige samvittighed. Man kan ikke være den perfekte leder og den perfekte mor/ægtefælle på samme tid. Prioriter tiden og opgaverne.

Og et lille hib til virksomhederne: Husk kvinderne, når ledelses- og nøgleposter skal besættes.