Flere job på vej

Danskere står højt på listen til de job, der spirer frem i takt med Grønlands offentlige og industrielle udvikling.

Højtuddannede danskere er i høj kurs på Grønland, og flere vælger at turen turen derover. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Grønland er i udvikling, både når det kommer til at modne selvstyreformen og kortlægge mulighederne for mineindustri. Begge opgaver kalder på højtuddannede, og her er de danske kandidater i høj kurs.

Hos rekrutteringsfirmaet Jobbest hjælper de blandt andet grønlandske virksomheder med at finde kvalificerede danskere, og administrerende direktør Søren Pedersen spår, at flere danskere i fremtiden vil slå et smut forbi den nordlige del af kongeriget.

Efterspørgslen på dansk arbejdskraft har længe været stor inden for sundhedssektoren, men Søren Pedersen ser nu, at også faglærte håndværkere finder attraktive job, og at ingeniørerne er på vej.

»Grønland er rigtigt spændende både for de jobtagende og virksomhederne, og der sker rigtigt meget lige for tiden. Det vil ikke komme bag på mig, at der for alvor kommer gang i minedriften inden for de næste fem år, og så bliver der hårdt brug for ingeniørerne,« siger Søren Pedersen.

Investering i forskning

Rambøll Grønland har i øjeblikket 15 medarbejdere i Grønland og er med 400 med­arbejdere på kontorer nord for polarcirklen den største rådgivende ingeniørvirksomhed i den arktiske region. Her vurderer tidligere bestyrelsesformand for Rambøll Grønland, Max Karlsson, at der kommer til at være brug for hundredvis af ingeniører alene inden for miljørådgivning, minedrift og olie- og gas­industrien i Grønland.

»Lige så længe jeg kan huske, har man talt om potentialerne i Grønland, men min vurdering er, at der nu for alvor begynder at ske noget. Seriøse investorer og kunder er kommet på banen, og der investeres rigtigt mange penge i forskning,« siger Max Karlsson til Ingeniøren.

Hos Djøf mener chefkonsulent Thomas Kantsø også, at det er på tide at tage de grønlandske jobopslag alvorligt.

»I stedet for at lave stillingsopslag med et isbjerg og skrive »kom op og oplev den smukke natur« skulle de hellere fokusere på, at der er rigtige og gode job at få,« siger Thomas Kantsø.