Flere ikke-vestlige mænd søger traditionelle kvindefag

En ny analyse viser, at indvandrere og og efterkommere med ikke-vestlig baggrund er mere tilbøjelige til at søge arbejde i traditionelle kvindefag end etnisk danske mænd.

RB plus. Travlhed på sygehuse skader sikkerheden. I en ny undersøgelse svarer hver anden sygeplejerske, at arbejdsdagen på hospitalerne er så travl, at det går ud over patientsikkerheden.De ansatte på de danske hospitaler skal løbe stærkt for at få arbejdsdagen til at hænge sammen. Ofte skal de løbe så stærkt, at det går ud over patienternes sikkerhed. Det er konklusionen i en spørgeskemaundersøgelse, foretaget af Megafon for Dansk Sygeplejeråd, blandt regionalt ansatte sygeplejersker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indvandrere og og efterkommere med ikke-vestlig baggrund er mere tilbøjelige til at søge arbejde i traditionelle kvindefag end etnisk danske mænd. Det viser en ny Momentum-analyse på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).

Otte procent af de etnisk danske ansatte på ældre- og sundhedsområdet er mænd, mens det er 14 procent for de ansatte med ikke-vestlig baggrund.

Vibeke Jakobsen, der er seniorforsker med fokus på etniske minoriteter og beskæftigelse på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, har svært med at komme på et entydigt svar på, hvorfor billedet er sådan.

»Det kan der være mange grunde til. Når man ser på for eksempel SOSU-området, har man gjort meget for i det hele taget at få etniske minoriteter ind. Det kan have betydet, at mændene i højere grad er kommet ind på det område. Det samme ses på pædagog- og lærerområdet, hvor kan have nogle særlige kompetencer qua deres tosprogethed, som bliver efterspurgt på nogle skoler og daginstitutioner,« siger Vibeke Jakobsen og nævner samtidig, at kulturelle forskelle også kan have en indvirkning.

»Der kan også være en forskel i, hvad man i forskellige lande anser som mande- og kvindearbejde. Der er nogle lande, hvor arbejde med sygepleje opfattes som et mandefag i højere grad, end det gør i Danmark.«

Formand for fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) Dennis Kristensen glæder sig først og fremmest over, at der i det hele taget arbejder mange både mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund på det område, han repræsenterer.

»Der er ingen tvivl om, at når vi ser på social- og sundhedsområdet, så er der tale om en integrationsmæssig succes. Vi kan se, at der kommer et stadig stigende antal med ikke-vestlig baggrund på skolerne, og det afspejler sig i de efterfølgende ansættelser,« siger han til Momentum.