Flere er kommet i top-job under krisen

Selv om jobmarkedet er skrumpet igennem de seneste års økonomiske krise, er der kommet flere højtlønnede job.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt nok er der forsvundet mere end fem millioner arbejdspladser på europæisk plan, mens finanskrisen har raset i 2008-2010. Men inden for visse områder er det faktisk blevet en del lettere at finde arbejde, fordi der i mellemtiden er skabt flere job. Det viser den første rapport fra European Jobs Monitor, skriver Eurofound. Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkår.

Udviklingen er især kommet de højtlønnede til gode, for det er blandt dem, at der er sket en stigning i beskæftigelsen. Særligt inden for de videntunge erhverv er der blevet skabt flere arbejdspladser inden for de seneste år. Imens er krisen gået hårdt ud over mellemlønnede lønmodtagere inden for byggeri og industri, hvilket har ført til et stort fald i beskæftigelsen blandt mennesker med en mellemindkomst.

Se også: Så meget tjener topcheferne

Flest mænd har mistet deres arbejde under krisen. For hver gang en kvinde mistede sit job, skete det samme for fire mænd, og langt størstedelen af de nye job, der er blevet etableret i kriseårene, er gået til kvinder.

Også aldersmæssigt har krisen ramt lønmodtagerne forskelligt. Mens beskæftigelsesgraden blandt unge er faldet, er der faktisk sket en stigning i andelen af ældre i aldersgruppen 50-64-årige, som har fået 1,7 millioner flere job på hænderne.