Flere akademikere uddannes til ledighed

Ledigheden blandt nyuddannede akademikere stiger nu så meget, at alarmklokkerne ringer hos eksperter og i fagbevægelsen.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen
Selvom mange studerende netop nu fryder sig over at få afleveret deres speciale, kan glæden vare kort.

Ledigheden blandt nyuddannede akademikere stiger nu så meget, at alarmklokkerne ringer hos eksperter og i fagbevægelsen.

Det kan både betyde længerevarende arbejdsløshed for dimittenderne senere hen og et tab af skatteindtægter for resten af samfundet. Det skriver dagbladet Børsen.

Svært på længere sigt
Den såkaldte dimittend-ledighed er det seneste år steget med 62 pct. og er nu på 18,2 pct. ifølge Akademikernes Centralorganisation, AC.

»Den stigende ledighed blandt nyuddannede er alarmerende. Der vil være grupper af akademikere, der får det rigtig svært på længere sigt, og som vil få en ringere tilknytning til arbejdsmarkedet, fordi de ikke kommer i gang,« siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen, Aalborg Universitet.

»Sandsynligheden for længerevarende arbejdsløshed efterfølgende bliver øget af ledighedslængden som nyuddannet. Så er man klar til arbejdsmarkedet, er det meget vigtigt at komme i gang,« tilføjer han.

Det bekræfter man i fagforeningen Djøf, hvor arbejdsløsheden blandt dimittenderne er steget 46 pct. det seneste år.

»Stigningen i dimittendledigheden, forventer vi, forsætter et godt stykke tid endnu. Og jeg regner med, at den tager nogle store spring op hen over efteråret. Det mest foruroligende i øjeblikket er ikke ledighedens størrelse, men den hastighed, den stiger med,« siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf Lars Munck.