Firmaer skaffer plads på internationale skoler

Virksomheder med mange højtuddannede udlændinge investerer i de internationale skoler for at sikre plads til de ansattes medbragte børn.

Mange danske virksomheder investerer i de internationale skoler, for at sikre deres udenlandske ansattes børn en plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pladsmanglen på internationale skoler er én af de helt store barrierer, når store danske virksomheder skal hente udenlandske forskere og specialister til landet. Derfor har en række af landets store virksomheder taget sagen i egen hånd og købt sig ind på landets største internationale skole, Copenhagen International School (CIS) i Hellerup. I løbet af foråret har skolen lavet aftaler med blandt andet A.P. Møller-Mærsk, der har forkøbt 40 elevpladser til næste skoleår for at sikre, at udenlandske medarbejdere kan få deres børn i skole. Også Microsoft, Novo Nordisk, IBM og FLSmidth har indgået aftaler med skolen, som i øjeblikket er i dialog med en række andre virksomheder om lignende aftaler. »Vi oplever, at mange undersøger undervisningsmulighederne til deres børn, inden de kommer hertil. Hvis du så er specialiseret ingeniør i oliebranchen, og står med to jobmuligheder på hånden, så vælger du dét land, hvor dine børn får den bedste uddannelse«, siger Thomas Nielsen, leder af optagelsesafdelingen på CIS. Pengene fra virksomhederne gør det muligt for CIS at udvide elevantallet med 10 procent fra august.

Sponsorater

Det er imidlertid ikke kun de internationale skoler i København, der får glæde af virksomhedernes pengepung. Også i resten af landet er erhvervslivet parat til at støtte skolerne økonomisk. Mens modellen med at forkøbe pladser primært bliver brugt på CIS, så er det i resten af landet udbredt med sponsorater. I Kolding gælder det The Cosmo School of Southern Denmark, mens det i Midtjylland blandt andet gælder Ikast-Brande International School. Den får penge fra blandt andet Siemens Windpower, Bestseller og Vestas. »Virksomhederne har et klart behov for at kunne tilbyde undervisning på engelsk, til de ansattes børn, af høj kvalitet og vi oplever, at forældrene besøger os, inden de flytter hertil«, siger Helen Pearsson, skoleleder på Ikast-Brande International School, som åbnede i 2009 og er helt afhængig af de økonomiske midler, erhvervslivet kommer med. Udover brugerbetalingen får skolen offentligt tilskud, men det beløb dækker kun godt halvdelen af de udgifter, skolen bruger per elev. Dertil kommer, at sponsoraterne har gjort det muligt at oprette en børnehave.

Rekrutteringsredskab

Skolerne er da også et afgørende rekrutteringsinstrument, lyder det fra Tine Horwitz, leder af Consortium for Global Talent, som er en samarbejdsorganisation mellem de 15 største virksomheder i Danmark. »12 ud af 15 virksomheder peger på de internationale skoler som det vigtigste for at kunne tiltrække højtudannede udlændinge. Det er faktisk vigtigere end skatten, så derfor var de internationale skoler det første, vi tog fat på,« siger hun. Erhvervslivet har da også i stigende grad råbt på flere internationale skoler de senere år, og noget tyder på at indsatsen er ved at bære frugt. Politikerne er da blevet mere opmærksomme på problematikken, og således har S og SF netop lovet, at de i en kommende regering vil oprette to Europaskoler og ændre lovgivningen, så kommunerne også kan oprette internationale skoler, som dermed ikke bliver med brugerbetaling. »Det er meget positivt, at politikerne nu fra begge fløje har fået fokus på problemet. Forslagene er helt rigtige, selv om jeg nu godt kunne være usikker på, hvorvidt der er behov for to Europaskoler«, siger hun. Consortium for Global Talent og CIS har senest fået opbakning til at udvide med 1.200 nye pladser og flytte hele skolen fra Hellerup til Nordhavnen. I Odense starter den første internationale skole op efter sommerferien på Henriette Hørlücks skole efter ønske fra især Odense Universitetshospital. Skolen er i øjeblikket i gang med at hente økonomiske midler fra erhvervslivet.


INFOshop: Danskerne: Udlændinge skal være som os