Firmaer går for vidt i deres sundshedsiver

Arbejdspladsen skal helst stille en skål med frisk frugt frem. Men arbejdsgiveren skal ikke blande sig i, hvad der står på bordet derhjemme, om man ryger i privaten eller dyrker motion.

Arbejdspladsen skal helst stille en skål med frisk frugt frem. Men arbejdsgiveren skal ikke blande sig i, hvad der står på bordet derhjemme, om man ryger i privaten eller dyrker motion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Ifølge MetroXpress afviser to ud af tre danskere, at arbejdspladserne kan kræve noget af dem til gengæld for sundhed på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse, som pensionsselskabet Skandia står bag.

Sundhedscoach og konsulent Chris MacDonald mener dog ikke, at lønmodtagerne kan stille krav om for eksempel sund mad og fitness uden at benytte sig af det.

»Ligegyldigt hvor sundt et initiativ er, så vil der altid være fagforeninger og andre, som per refleks vifter med det røde flag. Uden at kigge på det siger man bare, at man går for langt eller blander sig i privatlivet. Men vi begrænser vores muligheder. Arbejdspladsen kunne få nogle sunde og energirige medarbejdere, som samtidig ville få det bedre med sig selv, hvis ledelsen turde stille krav,« siger Chris Mac-Donald.

Tendensen er, at også danske virksomheder ifølge konsulenten inden for den næste årrække vil begynde at stille reelle krav til medarbejderne. For eksempel kan arbejdspladsen betale for 45 minutters motionspause, som de så forventer, at man deltager i. Det vil dog stå i ens kontrakt, når man ansættes, så man kan vælge arbejdspladsen fra.

Fagforeningerne vil dog kun acceptere helt frivillige ordninger.

»Vi er glade for, at arbejdspladsen tænker i sundhed. Men man skal ikke risikere en fyring, hvis man afviser at gnaske økologiske gulerødder. Man overskrider nogle grænser, hvis man vil lave folks livsstil om,« siger Søren Burcharth, formand for DJØFs overenskomstforening, der blandt andet organiserer jurister og økonomer.

Kilde: MetroXpress